Laptele este un aliment bogat în calciu, însă consumul în exces poate cauza probleme serioase. Iată care sunt efectele laptelui în alimentaţia zilnică.

O cană de lapte conţine 300 de mg de calciu, iar consumul zilnic recomandat este de 1.000 de mg pe zi, aceasta fiind cantitatea maximă pe care o absorb oasele. În cazului consumului excesiv, corpul este supus unui risc de hipercalcemie, iar cei aflaţi în această situaţie se confruntă cu simptome precum greaţa, pierderea poftei de mâncare, slăbire musculară şi dureri în oase. Netratată, hipercalcemia poate conduce la ulcer peptic, hipertensiune arterială, pietre la rinichi şi depresie.

Mai mult, laptele conţine carbohidraţi, responsabili cu creşterea nivelului de zahăr în sânge, astfel încât persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat, nu le este recomandat să consume mai mult de o cană pe zi.

De asemenea, unele persoane pot prezenta intoleranţă la lactoză, manifestată prin tuse, mâncărimi ale ochilor sau vărsături la cel mult două ore de la consumul laptelui.