* Vinul nu este singura băutură alcoolică cu beneficii asupra organismului uman. Acesta pierde teren în faţa berii, spun cercetătorii, care au alcătuit o listă întreagă de motive pentru care berea ar trebui inclusă în orice dietă echilibrată. Băută cu moderaţie, adică două halbe pe săptămână, berea creşte densitatea osoasă, datorită siliconului conţinut sub forma solubilă a acidului ortosilicic. Pe de altă parte, acelaşi studiu arată că tot ce depăşeşte limita de două beri săptămânale predispune la fracturarea oaselor. Alte cercetări arată că şi inima are de câştigat de pe urma consumului de bere, de data aceasta măsura optimă fiind una-două pahare pe zi. Alcoolul ar creşte astfel nivelul de colesterol bun din organism, care previne îngroşarea arterelor sanguine, scrie DoctorulZilei.ro.
* Vorbitul în somn sau somnilocvia este o tulburare de somn care presupune vorbitul inconştient în timpul somnului. Manifestările somnilocviei pot varia, de la accese spontane la întregi monologuri, de la vorbit incoerent până la fraze complicate. Vorbitul în somn poate afecta pe oricine şi este foarte deranjant pentru ceilalţi. Acesta poate afecta pe oricine, deşi pare întrucâtva că este moştenit şi specific copiilor şi bărbaţilor, mai degrabă decât femeilor. Ca declanşatoare poate avea somnul insuficient, alcoolul sau medicamentele, febra, stresul, anxietatea şi depresia. Somnilocvia mai este un simptom şi al altor tulburări de somn: terorile nocturne, somnambulismul, apneea de somn şi tulburarea de somn REM.
* Supărările şi stările de nervozitate nu au impact doar pe moment asupra organismului nostru. Apariţia frecventă a acestora poate duce la diverse probleme de sănătate. Nu de puţine ori s-a întâmplat ca după o stare de nervi sau de frică să avem dureri de cap sau chiar palpitaţii la inimă. Conform unui studiu publicat în Jurnalul Medical al Academiei Americane de Neurologie, furia şi alte astfel de emoţii negative pot duce la apariţia riscului de atac cerebral. Acest tip de emoţii au un impact major asupra sănătăţii fizice, dar şi a celei mentale. Cauzate de problemele zilnice, emoţiile negative ascund de cele mai multe ori frustrări legate de activităţile noastre.
* O adevărată „bombă” de vitamine şi nutrienţi precum potasiu, magneziu, vitamina B6 sau fier, sfecla roşie este una dintre legumele care ne menţin sănătatea la cote maxime pe timpul iernii. Bogată în zaharuri, ea poate fi consumată ca atare sau gătită şi chiar pusă la murat, iar beneficiile asupra sănătăţii nu vor întârzia să apară. Cantitatea mare de nitraţi conţinută de sfecla roşie ajută la dilatarea vaselor sanguine şi la scăderea presiunii arteriale. Cantităţi importante de nitraţi se găsesc şi în lăptuci, spanac, ridichi, praz sau pătrunjel. Sfecla face minuni în privinţa anemiei, dar acest lucru este posibil graţie fierului care se regăseşte în legumă şi mai puţin datorită culorii sale roşii, scrie DoctorulZilei.ro.
* O cremă cu microparticule de argint împiedică transmiterea HIV. Cercetătorii sunt de părere că ar putea fi folosită şi pentru a proteja de alte infecţii cu transmitere sexuală. În teste anterioare, microparticulele de argint s-au dovedit eficiente în combaterea transmiterii virusului imunodeficienţei umane (HIV) prin contact sexual. Cercetătorii de la Universitatea din Texas, SUA, în colaborare cu experţii de la Universitatea din Monterrey, Mexic, au creat o cremă vaginală pe baza acestor microparticule care poate bloca HIV, notează „Medical News Today”. Pentru ca HIV să infecteze celulele imune este „ajutat” de o proteină numită GP120, care îl face să se prindă de celule, explică Humberto Lara Villegas de la Universitatea din Monterrey, unul dintre
coautorii studiului. Aceste microparticule de argint se ataşează de această proteină şi o blochează, astfel HIV nu mai poate infecta celulele imune.