Corespondenţă de la Bruxelles – Dan LUCA

În an electoral, Uniunea Europeană este puţin „şifonată”, iar dacă ar fi să preiau ideile lui Ivan Krastev, un important analist european bulgar, care întrebându-se de ce nu mai există acea Europă care te entuziasma, ce te făcea să visezi, acesta observă că, din păcate, stâlpii pe care se sprijină Europa au început să se cam clatine.
Uniunea Europeană a fost fondată pe trei mari principii: pace, prosperitate, solidaritate. În cazul prosperităţii, în contextul crizei prelungite şi a măsurilor de austeritate adoptate de liderii Europei, a dispărut încrederea cetăţenilor în viitor, într-un trai mai bun pentru copiii lor. Deşi situaţia diferă de la o ţară la alta, luând în discuţie Grecia, aceasta este una dintre membrele UE care din punct de vedere economic rămân cam la fel poziţionate precum în momentul aderării, comparativ cu Germania, de exemplu, ţară a cărei economie continuă să se dezvolte.
În ceea ce priveşte legitimitatea, depinde evident despre ce ţară vorbim, însă partidele eurosceptice profită mult de neîncrederea cetăţenilor în Uniunea Europeană şi acţionează pentru demolarea proiectului european. Niciodată în nord, în Germania sau Suedia, nu va fi la fel ca în sud, în Bulgaria sau Grecia, unde se manifestă o lipsă de încredere în liderii politici naţionali, ceea ce face să crească încrederea în cei europeni.
În UE este nevoie de un suflu tânăr. Problemele cu care se confruntă Uniunea, spune analistul, sunt tratate neadaptat cerinţelor vremurilor în care trăim. Europa este îmbătrânită, iar abordarea este una de “pensionari”.
Europa are nevoie de lideri care să identifice consensul. Europa are nevoie de solidaritate, pentru că în prezent este puternic fragmentată, în special din cauza existenţei monedei unice, fără o politică unică însă. Pe lângă împărţirea între state euro şi non-euro, sau între est şi vest, nord şi sud, conflictul de interese între ţările debitoare şi cele creditoare la bugetul Uniunii Europene devine şi subiect de campanie.
Concluzia? Europa are nevoie de schimbarea mentalităţilor – “schema naturală de solidaritate care există în statul naţional nu există încă în ansamblul Uniunii”. Trebuie să ajungem la convingerea că măsurile politice sunt benefice pentru toţi membrii Uniunii.
Cetăţenii la rândul lor trebuie să înţeleagă sistemul şi să conştientizeze importanţa implicării lor active în creionarea paşilor următori. Alegerile europene din mai sunt cruciale pentru profilarea Europei următorilor 10-15 ani.
* * *
Dan LUCA este Doctor în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, fondator în 2003 al Clubului “România-UE” Bruxelles. Are 42 de ani şi îşi desfăşoară activitatea la Bruxelles din 1997. Este autorul a trei cărţi despre România afacerilor europene, Bruxellesul european şi dilemele comunicării. Este profesor la universităţi din Bruxelles, Gorizia (Italia), Bucureşti şi Cluj.