La sfârşitul săptămânii viitoare, în munţii din nordul judeţului Prahova se va organiza primul curs de supravieţuire în condiţii extreme din România. Experţi în domeniul autoapărării, cu experienţă în strategii de supravieţuire şi de pregătire a trupelor speciale de intervenţie ale Poliţiei Române, vor veni în sprijinul persoanelor care s-au înscris deja la acest curs – care se va defăşura în perioada 28 februarie – 2 martie, la Azuga – pentru a le destăinui elementele care fac diferenţa între viaţă şi moarte în situaţii extreme.
„Speţa” care va fi pusă în practică a plecat, potrivit organizatorului cursului (Dan Dumitru, ofiţer superior în trupele speciale ale Poliţiei), de la tragicul eveniment care s-a petrecut în Apuseni, în luna ianuarie a acestui an, în urma căruia doi oameni au murit – pilotul avionului prăbuşit, Adrian Iovan, şi studenta Aura Ion.
Simularea unui accident aviatic este şi obiectivul cursului de supravieţuire care se va desfăşura la Azuga: un avion cu 20 de persoane la bord, prăbuşit în munţi, după căderea serii. Zona fără semnal radio, cu ceaţă densă, sub limita îngheţului, pe un teren accidentat şi înzăpezit sunt elementele care vor sta la baza cursului de supravieţuire în condiţii extreme. Scenariul ce va fi pus în practică va ridica problema apariţiei a trei decese din rândul pasagerilor, dar şi a unui rănit.
Dan Dumitru, organizatorul cursului, specialist, printre altele, în operaţiuni speciale, terorism, dar şi alpinist, scafandru de luptă şi doctor în securitate naţională, ne-a declarat: „Evenimentul se adresează tuturor persoanelor care s-au arătat interesate de participarea la acest curs, indiferent de sex sau de vârstă. Toate locurile sunt deja ocupate şi avem solicitări şi peste numărul prevăzut iniţial pentru acest curs de supravieţuire. Totul se va întâmpla noaptea, iar cei înscrişi la acest curs vor avea parte de o adevărată lecţie de viaţă, vor învăţa ce trebuie făcut în mod practic pentru a se descurca în situaţii-limită. Cursul se va ţine în zonă împădurită, iar participanţii vor învăţa cum să se salveze de la pericolul existent, cum să acorde primul ajutor celor răniţi, dar şi cum să se pună la adăpost pentru a evita o eventuală hipotermie. Panica, de asemenea, trebuie stăpânită, dar, pe de altă parte, e obligatoriu să ştim să ne ferim de animalele sălbatice şi cum să alertăm autorităţile pentru a anunţa locaţia în care ne aflăm. Şi, mai mult decât atât, să ştim să colaborăm cu ceilalţi şi să lucrăm în echipă”. Acesta este un curs umanitar, pentru care nu se percepe taxă şi pentru care organizatorii vor lua toate măsurile de siguranţă, având în vedere şi faptul că participantul cu vârsta cea mai mică are doar patru ani, fiind înscris la curs împreună cu mama sa.
Dan Dumitru lucrează în prezent la redactarea unui manual de supravieţuire pe înţelesul tuturor, care va fi finalizat în curând.
Violeta STOICA