Părinţii au depus, ieri, primele cereri de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare, pentru anul şcolar 2014-2015. Conform metodologiei aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), aceştia pot completa cererile-tip de înscriere online sau la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor până pe 14 martie. Cererile sunt validate zilnic, în intervalul orar 8,00-20,00 (luni-vineri), respectiv între orele 8,00-13,00 în zilele de sâmbătă. Părinţii pot opta, în această etapă, fie pentru şcolile de circumscripţie, fie pentru alte şcoli, iar lista finală a copiilor cuprinşi în clasa pregătitoare va fi publicată pe 11 aprilie. În Prahova sunt disponibile 6.480 de locuri în clasa pregătitoare ( în 273 de clase omogene şi 73 de clase în regim de predare simultană), potrivit informaţiilor postate pe site-ul Inspectoratului Şcolar Prahova.
Pentru situaţiile în care, într-o şcoală, numărul cererilor de înscriere primite de la părinţi al căror domiciliu se află în afara circumscripţiei şcolare este mai mare decât numărul de locuri libere, MEN a stabilit că au prioritate, la înscriere: copiii cu dizabilităţi, cei orfani de unul sau de ambii părinţi, cei care provin de la casa de copii/centru de plasament/plasament familial şi copiii care au un frate sau o soră înmatriculat/înmatriculată în unitatea de învăţământ. Pe lângă aceste criterii generale, unităţile de învăţământ au stabilit criterii specifice, ţinând cont că este ilegal ca acestea să fie discriminatorii sau să ţină cont de eventualele liste de preînscrieri.
La Ploieşti, Şcoala „Sfânta Vineri”, de exemplu, a anunţat că vor fi luate în considerare următoarele criterii specifice: locul de muncă al părinţilor situat în circumscripţia şcolii, domiciliul bunicilor copilului – în circumscripţia unităţii de învăţământ, domiciliul părinţilor – pe străzile limitrofe circumscripţiei. Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale” din Ploieşti a stabilit drept criterii specifice: existenţa unor documente ce dovedesc provenienţa copilului pentru care se solicită înscrierea dintr-o familie monoparentală; existenţa mai multor fraţi şi surori înmatriculaţi în şcoală; locul de muncă al părinţilor situat în preajma unităţii de învăţământ (pe o rază de 1 km), domiciliul bunicilor sau locul lor de muncă situat în preajma unităţii de învăţământ (pe o rază de 1 km). La Şcoala Gimnazială „Sfântul Vasile” Ploieşti, după aplicarea criteriilor generale, se va ţine cont de: existenţa unui document care dovedeşte înscrierea copilului şi frecventarea de către acesta a cursurilor Grădiniţelor ,,Ion Creangă” şi nr. 8 Ploieşti – structuri ale Şcolii Gimnaziale ,,Sfântul Vasile” Ploieşti; existenţa unui document care dovedeşte că unul dintre bunici locuieşte în circumscripţia Şcolii Gimnaziale ,,Sfântul Vasile” Ploieşti.
Ieri au început şi înscrierile în clasa I a copiilor de 7 ani care nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 2013-2014 şi ai căror părinţi solicită înscrierea direct în clasa I. Până pe 14 martie, se pot depune solicitări pentru şcolile de circumscripţie, iar în perioada 25 martie – 4 aprilie – cereri pentru alte şcoli decât cele de circumscripţie. În judeţ, în anul şcolar următor se estimează că vor fi cuprinşi 7006 elevi în clasa I, în 273 de clase omogene şi 70 de clase cu predare în regim simultan, conform informaţiilor postate pe site-ul ISJ Prahova.
Ana MAXIM