Câteva întâmplări – le-aş spune – de care am auzit în ultimul timp mă fac să cred că destulă lume a luat-o razna cu…capul. Şi nu este vorba despre „locatari” ai celebrului Spital „Socola” sau ai altor aşezăminte de sănătate similare, ci de oameni cu pretenţii, iar cea mai mare pretenţie este aceea că ar fi… deştepţi! Primul caz pe care-l voi prezenta este acela al unui domn – vilegiaturist politic de prin Braşov – care, cu o mină de intelectual profund şi cu tot pe-atâta emfază, vrea să ne convingă că ne aflăm „în plin cutremur cosmogonic”. Şi dacă această afirmaţie ar fi făcut-o doar pentru familia sa – dacă o fi având – n-ar fi deranjat pe nimeni; dar el şi-a expus „marea descoperire” în mod public, pe numeroase canale radio şi tv.
La fel a procedat şi o doamnă care, speriată, probabil, de cantităţile de zăpadă ale zilelor de iarnă din ultima vreme, s-a dedat la preziceri „de sezon”. În opinia respectivei doamne, România a fost astupată de zăpadă artificială poluantă!?! Ceea ce înseamnă că un duşman, totalmente necunoscut, ar fi dorit să „ne termine”, să scape lumea de un popor trăitor pe meleagurile mioritice.
Dacă despre domnul şi doamna menţionaţi nu cunosc ce le poate mintea în integralitatea ei şi, ca în multe alte cazuri, pot să spun că-i las în plata Domnului, despre un alt individ – care le seamănă ca două picături de apă – trebuie să menţionez că, din datele publice la adresa sa, pare un om cu multă minte, dar – din numeroasele-i manifestări publice – şi cu mult mai multă prostie! Este nimeni altul decât dl. parlamentar Remus Cernea căruia, de curând, i-au picat cu tronc delfinii. Şi, fără să stea prea mult pe gânduri, a încropit un proiect de lege pe care să-l prezinte aleşilor naţiunii, prin care să se „bată în cuie” faptul că respectivele mamifere marine trebuie să devină „persoane nonumane”. Asta, în primul rând, deoarece urmează şi alte drepturi ale înotătoarelor: interzicerea deţinerii delfinilor în captivitate şi, ca urmare, desfiinţarea delfinariilor, respectiv, pedepsirea aspră a celor care omoară delfini!
Ei şi dacă am ajuns la persoane de la care avem ceva pretenţii, să mai menţionăm alte câteva la fel de…glumeţe, despre care nu cred că greşim dacă afirmăm că, la fiecare, vorbeşte gura fără ei! Păi, nu şi-a cerut scuze preşedintele judeţului Brăila după ce „i-a dat două picioare în gură” unei ziariste şi pentru că i-a „poreclit”, pe alţi reprezentanţi ai presei, „fâţe” şi „obraznici”? Ca să nu spunem cât de „năzdrăvan” s-a dovedit, în timpul celor două mandate de preşedinte-jucător, Traian Băsescu. De prea multe ori, la el, ceea ce a fost astăzi alb mâine a devenit negru – şi invers, apelativele la adresa aceloraşi jurnalişti au fost „inaugurate” de o…”ţigancă împuţită”, de „tonomate” şi „găozari”, iar „dedicaţia de «mincinos»” o adresează, cu dezinvoltură şi cu mare frecvenţă, către premierul Guvernului. Şi tare sunt curios să aflu cam ce-a scris dl. Băsescu pe bileţelele pitite în Zidul Plângerii de la Ierusalim!?! Poate ne va mărturisi, vreodată, fiica sa Elena, europarlamentar, încă, ale cărei discursuri ”inteligente” ne-au arătat – aidoma cazurilor menţionate în rândurile de faţă – că, mai întotdeauna, vorbeşte gura fără ea!
Unde le-o fi mintea când deschid gura? Sau nu pot face două lucruri deodată – gândire şi vorbire – „concomitent, simultan şi în acelaşi timp”?

Leon CHIRILA