Referinţa BNR a crescut cu 3,23 bani (0,72%), la 4,5239 lei/euro, şi a atins maximul ultimelor trei săptămâni, într-o piaţă unde cotaţiile au testat încă de miercuri după-amiază uşor peste 4,5 lei/euro, iar ieri au urcat peste 4,52 lei/euro, ca urmare a accentuării crizei din coaliţia de guvernare.
Cursul de referinţă leu/euro a crescut în ultimele două zile cu 3,66 bani (0,81%), de la 4,4873 unităţi în şedinţa de marţi.
O paritate mai mare decât cea afişată ieri a fost publicată de Banca Naţională a României (BNR) pe 28 ianuarie, când euro a fost cotat la 4,5317 lei. Cotaţiile au coborât, ulterior, sub 4,5 lei/euro şi timp de trei săptămâni au fluctuat uşor sub acest nivel. Leul s-a depreciat, ieri, şi în raport cu dolarul american, rata de schimb urcând cu 3,66 bani (1,12%), de la 3,2674 lei/dolar la 3,3040 lei/dolar. O cotaţie similară celei de ieri a mai fost atinsă pe 7 februarie, iar de la acea dată şi până joi cursul leu/dolar a fost sub acest nivel.
“O combinaţie de incertitudine politică internă şi escaladare a tensiunilor din Ucraina se pare că a fost în spatele deprecierii dincolo de pragul de 4,50/euro înregistrată ieri. Deprecierea zilnică de 0,7% nu a mai fost înregistrată de mai mult de o lună şi a fost potenţată în această dimineaţă de o pierdere suplimentară de 0,2%, într-o şedinţă ce pare foarte dificilă pentru activele din ţările emergente. Aspectul straniu al evoluţiilor recente este faptul că banca centrală a permis această mişcare către valorile minime ale acestui an, deşi a părut că a acţionat în forţă luna trecută în faţa unor mişcări similare. În acelaşi timp, se pare din datele cu frecvenţă foarte ridicată că banca centrală continuă să fie prezentă în piaţă, dar de această dată într-o poziţie în care doar temperează presiunile de depreciere. Aceasta sugerează că leul ar putea să continue să piardă teren”, afirmă analiştii ING Bank, într-o notă transmisă ieri.
Analiştii consideră că BNR ar putea încetini ritmul de intervenţii în piaţa valutară, iar rata de schimb leu/euro ar putea testa din nou pragul de 4,55 unităţi.