În atenţia contribuabililor

Contribuabilii înregistraţi ca plătitori de TVA şi a căror cifră de afaceri era, la finele anului trecut, inferioară sumei de 220.000 de lei, au obligaţia depunerii la Fisc a Formularului 392A („Declaraţia informativă privind livrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate în anul 2013”). Dacă persoanele în cauză nu au desfăşurat livrări de bunuri sau prestări de servicii în interiorul ţării, nu trebuie să depună formularul amintit.
Pe de altă parte, contribuabilii care, la finele lui 2013, nu erau înregistraţi ca plătitori de TVA şi a căror cifră de afaceri, realizată în anul anterior, excluzând veniturile obţinute din vânzarea de bilete de transport internaţional rutier de persoane, este inferioară sumei de 220.000 de lei, au obligaţia depunerii Formularului 392B („Declaraţie informativă privind livrările de bunuri, prestările de servicii şi achiziţiile efectuate în anul 2013”). Acest formular nu se depune dacă persoanele cu pricina nu au desfăşurat livrări de bunuri şi prestări de servicii în 2013 în interiorul ţării şi/sau achiziţii efectuate în ţară.
Termenul de depunere pentru formularele amintite este 25 februarie 2014, inclusiv, altfel cei în cauză riscă să fie amendaţi. Aceste declaraţii în format pe hârtie, însoţite de cele în format electronic, se depun la registratura organului fiscal competent sau la poştă, prin scrisoare recomandată. Formatul electronic se obţine prin folosirea programului elaborat de Ministerul Finanţelor şi este pus, gratuit, la dispoziţie pe site-ul acestei instituţii sau pe portalul ANAF.
C.D.