A crescut numărul firmelor prahovene radiate din Registrul Comerţului

Economia prahoveană a debutat, din păcate, cu stângul în acest an. Astfel, în cursul lunii precedente, 300 de întreprinzători au solicitat Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Prahova radierea din evidenţele acestuia a firmelor lor, cu 30 de firme mai mult comparativ cu perioada similară a anului 2013. Din acest punct de vedere, Prahova figurează pe un nedorit loc trei pe ţară, după Municipiul Bucureşti (cu 873 de societăţi comerciale radiate) şi judeţul Bihor (330).
La nivel naţional, în luna ianuarie 2014, au fost scoase din evidenţele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) 7.188 de societăţi comerciale, efectiv în scădere cu 5,68 la sută comparativ cu perioada corespunzătoare a anului precedent. În opinia reprezentanţilor ONRC, multe dintre firmele respective – lucru valabil şi în cazul judeţului Prahova – proveneau din rândul acelora care nu mai aveau niciun fel de activitate, unele probabil chiar de doi sau trei ani. Între timp, însă, legislaţia în domeniu a fost modificată, devenind mult mai restrictivă, fapt ce i-a obligat pe administratorii firmelor inactive să le radieze într-un timp cât mai scurt, altfel riscând să fie sancţionaţi contravenţional de către Fisc. Pe de altă parte, au existat şi cazuri în care unele dintre societăţile comerciale amintite au fost radiate în scopul înfiinţării altora noi, axate pe un alt domeniu, întrucât profilurile de activitate ale celor dintâi nu-şi mai găseau corespondent în piaţă, în sensul lipsei de cereri ale produselor lor.
În altă ordine de idei, tot în cursul lunii anterioare, 47 de administratori de societăţi comerciale din judeţul nostru au solicitat instituţiilor abilitate intrarea în insolvenţă, fie din lipsă de lichidităţi financiare pentru plata partenerilor de afaceri, fie ca urmare a restrângerii drastice a comenzilor solicitate de piaţă. Din nefericire, dacă firmele cu pricina nu vor reuşi să-şi redreseze activitatea în răstimpul solicitat de instanţă, atunci angajaţii acestora vor fi nevoiţi să-şi caute un alt loc de muncă. Faţă de perioada similară din anul anterior, numărul societăţilor comerciale din judeţul Prahova, pentru care s-a solicitat instanţei intrarea în incapacitate de plată a scăzut cu 63,5 la sută.
Per total, în luna precedentă, 2.054 de societăţi comerciale din România au intrat în insolvenţă, efectiv în scădere cu 14,5 la sută faţă de perioada similară din 2013.
C. DUMITRU