Unghiile sanatoase ar trebui sa fie semistransparente, roz deschis si intacte cu o semiluna alba deasupra cuticulelor.
Este adevarat ca uneori unghiile pot fi brazdate de linii albe, sau pete albe numite leuconichie (nu trebuie sa te ingrijoreze) sau pot fi infectate cu bacterii, virusi sau fungii (toate acestea trebuiesc tratate). Insa uneori starea unghiilor te poate atentiona ca esti bolnav. Iata dupa ce ar trebuie sa te uiti si ce semnifica fiecare schimbare. Decodarea schimbarii culorii unghiilor:
1. Sindromul unghiilor albe
Intreaga unghie este alba. Aceasta schimbare a sanatatii unghiei poate indica probleme cu inima, afectiuni renale, ciroza, tuberculoza pulmonara, diabet, artrita reumatoida.
2. Unghiile lui Terry
Unghia este in mare parte opaca avand la capat o dunga inchisa la culoare din cauza cauza faptului ca unghiile sunt irigate insuficient cu sange. Aceste schimbari pot fi intalnite la 80% dintre bolnavii care sufera de ciroza sau cei care se confrunta cu probleme cardiace congenitale, hipertiroidism, malnutritie, diabet sau HIV.
3. Unghiile lui Muehrcke
Circulatia insuficienta in unghii va face ca acestea sa fie strabatute de benzi orizontale albe care se extind pe intreg patul unghial. Aceste linii nu vor creste cu unghia, deoarece sunt pe patul unghial, nu in unghie. Problemele de sanatate asociate cu unghiile lui Muehrcke sunt hipoalbuminemia, boli ale ficatului, malnutritia si sindromul nefrotic, insa pot aparea si ca efect secundar al chimioterapiei.
4. Unghiile lui Lindsay (unghiile jumatate-jumatate)
Jumatatea inferioara a unghiei este de culoare alba, in timp ce jumatatea superioara este de culoare roz-maroniu inchis. Cauza acestui aspect este productia crescuta de melanina din partea superioara a unghiei. Afectiunile corpului responsabile cu aceste simptome pot fi din categoria bolilor renale cronice sau HIV.
5. Liniile Mee
Sunt linii orizontale albe, cauzate de fragmentarea microscopica a unghiei, dupa ce cresterea a fost perturbata. Linia Mee ar putea indica insuficienta cardiaca, boala Hodgkin, insuficienta renala, infectie generalizata sau otravire cu arsenic, taliu ori cu alte metale grele.
6. Hemoragii in aschie (Splinter)
Pot fi observate la nivelul unghiei linii verticale subtiri, de culoare rosu inchis sau maro, asemenea unor aschii. Printre problemele de sanatate care dau un asemenea aspect unghiilor pot fi enumerate ciroza, utilizarea contraceptivelor orale, sarcina, ulcer peptic, artrita reumatoida, lupus eritematos sistemic, vasculita sau o trauma. O asociere clasica cu aceasta modificare a unghiei o reprezinta endocardita bacteriana subacuta.
7. Sindromul unghiilor galbene
In aceasta boala rara, unghiile au culoare galben-portocalie, sunt ingrosate si curbate aproape de cuticule. Sindromul este asociat cu limfedem (drenaj limfatic afectat), efuziuni pleurale si bronsiectazii.
8. Unghiile albastre
Unghiile devin albastre, fie numai la nivelul lunulei, fie pe toata suprafata – pot indica afectiunea Wilson, intoxicatia cu argint sau apare in urma terapiei cu quinacrine.
9. Lunula rosie
Cand lunula devine rosie, faptul ar putea indica o aleopecie areata (pierderea parului), intoxicarea cu monoxid de carbon, insuficienta cardiaca, boli pulmonare obstructive conice, urticarie cronica, ciroza, boli de colagen vascular, tratament oral cu prednison sau psoriazis.
10. Dungi verticale de culoare maro
Acestea sunt frecvente in randul persoanelor cu pielea inchisa la culoare. Pot indica melanom insa ar trebui sa fie vazute de catre un specialist. Cauza aparitie unor asemenea dungi ar putea fi dezvoltarea unui neg bening sau colorarea chimica a unghiilor (inclusiv de catre unele lacuri de unghii).