Toate alimentele, mai ales dacă nu sunt procesate industrial, ne aduc substanţele nutritive de care corpul are nevoie pentru a funcţiona optim şi pentru a se menţine sănătos. Totuşi, unele dintre ele conţin şi substanţe care împiedică o bună absorbţie a vitaminelor şi mineralelor şi, deci, favorizează carenţele.
Spanacul
În compoziţia spanacului, pe lângă substanţele nutritive extrem de utile pentru organism, există şi oxaalţi. Aceştia reduc absorbţia în organism a calciului prezent în alte alimente, a fierului (inclusiv pe cel din compoziţia spanacului), a fosforului, a cuprului şi a magneziului.
De aceea, specialiştii recomandă să nu gătim niciodată spanacul cu sos bechamel, de exemplu, sau cu alte sosuri pe bază de lactate, fiindcă oxalaţii din spanac se unesc cu calciul din lapte şi rezultă formarea de oxalaţi de calciu, potrivit doctissimo.fr. Aceştia împiedică asimilarea mineralelor şi, în plus, odată acumulaţi în corp, favorizează formarea pietrelor la rinichi în cazul persoanelor cu o sensibilitate în acest sens.
Şi sfecla roşie conţine oxalaţi (500 mg la 100 de grame de sfeclă roşie), dar şi cacaua, căpşunele, cireşele, caisele şi kiwi.
Prea multe fibre alimentare
Dintr-un fel de exces de zel, unele persoane îşi „încarcă“ meniul de zi cu zi cu prea multe fibre alimentare. Iar excesul poate fi nociv, avertizează specialiştii. Este vorba, în special, de un aport excesiv de fitaţi din tărâţele de grâu şi din cojile de cereale, care împiedică absorbţia fierului conţinut de alte alimente, mai ales în forma „neheminică“, adică acela care se găseşte în sursele vegetale (nu în cele de origine animală).
Peştele crud
Atât peştele crud folosit în bucătăria japoneză, sushi, cât şi stridiile conţin o enzimă, cunoscută sub numele de tiaminază, care împiedică asimilarea vitaminei B1 (tiamină), prezentă în leguminoase (fasole, mazăre, linte etc.), în carnea de porc şi de vacă, în grâu, în fructele uscate şi în pâinea integrală. Carenţa de vitamina B1 poate duce la slăbiciune musculară şi la perturbarea funcţiilor cognitive.
Leguminoasele gătite incorect
Dacă nu sunt prelucrate termic corect, leguminoasele aduc în organism substanţe (saponine) care „fură“ fierul din alte alimente prezente în acelaşi meniu (chiar şi pe cel conţinut de leguminoasele respective). Aşa se explică de ce leguminoasele, mai ales fasolea, trebuie gătite timp mai îndelungat şi de ce trebuie lăsate să stea în apă rece vreme de o noapte înainte de a fi preparate.
Oul moale
Dacă oul nu este fiert tare, el păstrează în compoziţie o substanţă numită avidină, care, pur şi simplu, neutralizează biotina (vitamina B8), o substanţă nutritivă extrem de utilă organismului, care se găseşte în carne, în cerealele integrale, în leguminoase, în fructele uscate, în usturoi, roşii, creson, avocado, struguri, banane şi mere.
Cafeaua
În cafea, responsabilul pentru proasta asimilare a nutrienţilor, în special a tiaminei, este acidul cafeic. Dacă nu vreţi să suferiţi carenţe de vitamina B1, beţi cafeaua la distanţă de momentul mesei şi nu imediat după masă.
Băuturile alcoolice
Persoanele care consumă alcool în mod frecvent suferă de mai multe tipuri de carenţe de vitamine şi de minerale. Abuzul de alcool distruge vitamina A şi pe cele din complexul B.
Băuturile carbogazoase
Acestea conţin un aditiv numit citral, care frânează asimilarea vitaminei A.