Peste 70.000 de români trebuie să dea bani înapoi statului, pentru ca au luat ilegal ajutoare sociale şi indemnizaţii în ultimii doi ani, informează România TV.

Suma care trebui returnată se ridică la şase milioane de euro, potrivit unui raport al curţii de conturi.

Valoarea totală a ajutoarelor sociale plătite în mod eronat se ridică la peste 6 milioane de euro. În 2012, 30.517 români au primit ilegal ajutoare şi alte prestaţii sociale, iar în 2013 numărul celor care au beneficiat în mod eronat de ajutoare a ajuns la 43.000.

Din suma de 6 milioane au fost recuperate doar 39,7% prin Inspecţia Socială, informează România TV.

Pentru venitul minim garantat şi pentru alocaţii au fost încasate 4,58 milioane de lei prin nedeclararea veniturilor. Practic, acei oameni nu ar fi trebuit să ia bani de la stat pentru că aveau de fapt venituri suficient de mari.

Alte 3,355 milioane de lei au ajuns la persoane cu depozite bancare de peste 3.000 de lei, care, astfel, nu trebuiau să beneficieze de ajutoare sociale.

Şi pentru indemnizaţii pentru creşterea copilului au fost părinţi care au încasat aproximativ 4,09 milioane de lei deşi aveau în paralel alte venituri. Tot la acest capitol, 1,233 milioane de lei au fost încasate de părinţi de la stat cu toate că nu au putut dovedi că au lucrat în condiţii legale, informează România TV.