Amenzile de circulaţie nu numai că ne uşurează portofelul, dar ne dau şi bătăi de cap atunci când vine vorba să le plătim. Cei mai mulţi conducători auto nu cunosc toate modalităţile de plată a amenzilor de circulaţie. RomaniaTV.net îţi oferă toate informaţiile necesare despre acest proces.
Potrivit Codului Rutier, amenzile de circulaţie se fac venit integral la bugetele locale, iar neplata lor la timp nu atrage penalităţi sau dobânzi de întârziere.
TERMEN DE PLATĂ
Conducătorii auto, cu excepţia persoanelor juridice, pot achita în termen de 48 de ore (două zile lucrătoare) de la data primii procesului-verbal de constatare a contravenţiei, jumătate din valoarea amenzii.
De asemenea, amenzile contravenţionale în cuantum de până la 20 puncte-amenda pot fi achitate pe loc agentului constatator. În acest caz, poliţistul trebuie să elibereze şoferului amendat chitanţa reprezentând contravaloarea amenzii în care se menţionează data, numele şi prenumele contravenientului, fapta săvârşită, actul normativ care stabileşte şi sancţionează contravenţia, numele, prenumele şi semnătura agentului constatator.
UNDE SE POT ACHITA AMENZILE
Amenzile de circulatie se pot plati:
– la Casa de Economii şi Consemnaţiuni – CEC SA;
– la casieriile autorităţilor administraţiei publice locale ori a altor instituţii publice abilitate să administreze veniturile publice locale, indiferent de localitatea pe a cărei rază funcţionează acestea, de cetăţenia, domiciliul, sau de reşedinţa contravenientului ori de locul săvârşirii contravenţiei;
– la ghişeul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a României;
– online, pe ghiseul.ro
După efectuarea plăţii, în termen de 15 zile, trebuie să predai o copie de pe chitanţa de plată a amenzii agentului constatator sau să o trimiţi prin poştă unităţii de poliţie din care agentul de circulaţie face parte (instituţie menţionată în antetul procesului-verbal de contravenţie).
De la 1 ianuarie salariul minim brut creşte de la 800 la 850 de lei, ceea ce înseamnă că valoarea unui punct de amendă devine 85 de lei, faţă de 80 de lei, cât valorează un punct-amendă în prezent.
În funcţie de gravitatea contravenţiilor comise şi de pericolul social pe care îl prezintă, sancţiunile sunt ierarhizate în mai multe clase, cărora le corespund un anumit număr de puncte-amendă.
Clasele de sancţiuni sunt următoarele:
-clasa I – 2 sau 3 puncte-amenda;
-clasa a II -a – 4 sau 5 puncte-amenda;
-clasa a III -a – de la 6 la 8 puncte-amenda;
-clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amenda;
-clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amenda (Sanctiunile prevazute la clasa a V-a se aplica numai persoanelor juridice).
Aşadar, de la 1 ianuarie, amenzile vor fi, în funcţie de clasă:
-de 170 sau 255 de lei (clasa I);
-de 340 sau 425 de lei (clasa a II);
-cuprinse intre 510 si 680 de lei (clasa a III-a);
-cuprinse intre 765 si 1700 de lei (clasa a IV-a);
-cuprinse intre 1785 si 8500 de lei (clasa a V-a).