Fermierii care au între 5 şi 30 hectare de teren vor primi subvenţii majorate

După cum se ştie, fermierii români nu pot face agricultură performantă, precum colegii lor din ţările europene dezvoltate, atât timp cât, de exemplu, terenurile vor rămâne împărţite în aşa de multe parcele, de unu-două hectare sau chiar mai mici. În evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Prahova, de exemplu, există nu mai puţin de 12.928 de fermieri care au în administrare doar între 1 şi 5 hectare de teren. La nivel naţional, numărul acestor agricultori depăşeşte 800.000 de persoane, potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii.
În ideea de a ieşi din acest impas, respectiv pentru a-i determina pe fermieri să se asocieze astfel încât fermele lor să producă legume, cereale sau fructe, după caz, nu doar pentru propriile gospodării, ci şi pentru piaţă, Ministerul Agriculturii s-a gândit să le ofere acestora un…bonus la subvenţie. „Din 2015, o să acordăm o plată mai mare pentru fermierii care deţin o suprafaţă între 5 şi 30 de hectare, decât pentru cei care au între 1 şi 5 hectare. În felul acesta, vrem să-i stimulăm pe aceştia din urmă să se asocieze şi să beneficieze de o plată mai mare. De exemplu, aşa cum rezultă din calculele noastre, cei care au între 1şi 5 hectare pot să primească maximum 173 de euro/hectar, pe când cei care deţin între 5 şi 30 de hectare pot să primească 220 de euro/hectar dacă, fireşte, îndeplinesc toate condiţiile legale. Ca să beneficieze, de pildă, de această subvenţie majorată, un fermier care are doar 4 hectare de teren se poate asocia cu vecinul. Deci, această metodă este una stimulativă şi, în plus, din aceşti întreprinzători care deţin ferme de subzistenţă creăm şi o clasă medie în sectorul agricol”, a declarat ministrul Daniel Constantin.
În judeţul Prahova există, în momentul de faţă, 1.309 fermieri care lucrează terenuri în suprafaţă de 5 – 30 de hectare, iar la nivel naţional numărul acestora este de aproximativ 30.000 de fermieri. Prin introducerea noilor reglementări de plată a subvenţiei – mecanism prin care se încearcă, aşa cum arătam, stimularea compactării terenurilor – un fermier care deţine, de pildă, 100 hectare de teren poate încasa în 2015, pentru primele 5 hectare – 173 de euro/hectar, pentru următoarele până la 30 de hectare – 220 de euro/hectar, pentru cele până la 60 hectare – 173 de euro/hectar, iar pentru restul de 40 de hectare – 150 de euro/hectar, a mai spus ministrul Agriculturii
D. CONSTANTIN