Noul an va aduce, din păcate, şi nenumărate scumpiri pentru români. Astfel, chiar din prima lună, gazele naturale pentru populaţie se vor scumpi cu 1 la sută, iar cele destinate consumului industrial – cu 2 la sută. Această majorare reprezintă însă doar jumătate din cea stipulată în calendarul iniţial de liberalizare totală a pieţei de profil din România, unde se prevedea, pentru data de 1 ianuarie 2014, o creştere cu 2 la sută a preţului gazelor la populaţie şi cu 4 la sută în cazul consumatorilor industriali.
Conform precizărilor preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Gavrileţ, calendarul de liberalizare a acestei pieţe a fost stabilit de Guvern şi Fondul Monetar Internaţional încă din 2012 şi prevede liberalizarea integrală a pieţei pentru consumatorii casnici până la data de 31 decembrie 2018. În cazul consumatorilor industriali, acest termen este prevăzut pentru sfârşitul anului în curs, însă, potrivit prevederilor Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, există posibilitatea prelungirii termenului cu un an dacă în 2014 se constată că diferenţa dintre preţul gazelor naturale provenite din producţia internă şi cel importat este prea mare. Actualmente, preţul gazelor naturale din producţia autohtonă a ajuns la circa 200 de dolari/1.000 metri cubi, în timp ce gazele naturale aduse din import costă aproximativ 400 de dolari/1.000 metri cubi.
Pe de altă parte, Comitetul de Reglementare din cadrul ANRE a mai decis ca, deocamdată, să nu modifice, aşa cum se preconizase iniţial, preţul energiei electrice de la 1 ianuarie 2014, nici în cazul populaţiei, nici la consumatorii industriali. ,,Decizia a fost luată în baza analizei efectuate conform metodologiei de stabilire a preţurilor şi a tarifelor la clienţii finali care nu uzează de dreptul de eligibilitate“, afirmă reprezentanţii ANRE.
În ceea ce priveşte discuţiile care au existat pe tema taxei pe construcţiile speciale pe care urmează să o plătească producătorii de energie, de la data de 1 ianuarie 2014, Niculae Gavrileţ a precizat că mai întâi trebuie stabilit care va fi cuantumul taxei respective. ,,Producătorii vor trebui să achite această taxă în două tranşe, prima fiind prevăzută pentru data de 1 mai 2014. Dacă, până la plata primei tranşe, aceştia vor prezenta diverse documente din care să reiasă impactul pe care îl are taxa respectivă în activitatea lor, atunci va trebui să recunoaştem acest lucru în preţul energiei electrice produsă de ei. Este vorba de maximum 1- 2 la sută, în cazul Hidroelectrica, şi cam tot atât la Nuclearelectrica“, a adăugat preşedintele ANRE.
Dar, aşa cum aminteam la începutul rândurilor de faţă, acestea nu sunt singurele veşti mai puţin fericite cu care românii pornesc în noul an. Ne referim la carburanţii auto, care s-au scumpit cu 9 bani/litru sau la taxa pe cafea şi pe tutun, care va creşte cu 67 la sută. La rându-le, persoanele care obţin venituri din închirierea unor spaţii proprietate personală sunt obligaţi, începând din acest an, să achite la stat contribuţie de asigurări sociale de sănătate, care reprezintă 5,5 la sută din nivelul veniturilor înregistrate. În sfârşit, de la 1 ianuarie 2014, şi amenzile acordate şoferilor neatenţi de către poliţiştii rutieri vor fi majorate cu 10 la sută din contravaloarea salariului minim brut pe ţară. Cu alte cuvinte, pentru lipsa folosirii centurii de siguranţă sau utilizarea telefonului mobil în timpul mersului cu maşina,de exemplu, conducătorii auto prinşi în culpă vor trebui să achite o amendă în valoare de 170 de lei.

D. CONSTANTIN