“Monumentul Eroilor de pe vârful Caraiman” a revenit în atenția publicului larg odată cu înscrierea sa în Guiness Book, însă puțini știu că de ceva vreme, grandioasa Cruce are nevoie de reparații. Degradată de trecerea timpului și a intemperiilor din zona în care se află situată, Crucea de pe Caraiman va intra într-un proces amplu de renovare și asta în urma unei campanii denumită simplu: “Dați un ban pentru Caraiman!”.
Campania pentru renovarea “Monumentului Eroilor de pe vârful Caraiman” a fost demarată încă din anul 2010 sub denumirea de “Dați un ban pentru Caraiman!”. Ținând cont de faptul că de la terminarea construcției în 1928 și până astăzi nu a beneficiat de nicio reparație majoră, nivelul de degradare a devenit general și ingrijorator pentru specialiști. Inițiatorii proiectului spun că primele etape au fost deja parcurse.
În acest moment bugetul orientativ pentru realizarea lucrărilor de renovare este de peste 1.100.000 de euro. Cea mai mare parte a banilor sunt alocati de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, dar și de Guvernul Romaniei, de către Consiliul Județean Prahova sau din bugetul Primariei Bușteni. De asemenea se pot face donații în contul ro08rzbr0000060016293145 deschis la Raiffeisen Bank Bușteni.
Monumentul Eroilor este una dintre principalele atracții de pe platoul masivului Bucegi dar poate fi admirat și de turiștii care tranzitează Valea Prahovei pe Drumul Național 1 sau cu trenul. Autoritățile locale cred că odată cu înscrierea în Cartea Recordurilor numărul de turiști care vor vizita Crucea de pe Caraiman va creste simțitor în următoarea vară.
Lucrările de renovare vizează fundația și infrastructura, soclul de beton armat dar și sistemul de iluminat electric. Conform proiectului elaborat se urmărește și implementarea unui program de autofinanțare a lucrărilor de întreținere prin deschiderea unui muzeu și a unui magazin de suveniruri, încasările estimate după reabilitare fiind de peste 100.000 de euro anual.