În cursul acestui an, municipalitatea ploieşteană va trece printr-o zodie a lucrărilor de investiţii majore. Bugetul local – care a scăpat de datoriile către unele societăţi comerciale – va putea fi folosit şi pentru îmbunătăţirea infrastructurii rutiere, şi la extinderea reţelelor de gaze naturale, apă şi canalizare pentru unul dintre cele mai vitregite cartiere, Mitică Apostol, precum şi pentru modernizarea unităţilor şcolare, prin înfiinţarea unor baze sportive ultramoderne.
Dacă, în 2013, au fost semnate contracte de finanţare cu fonduri europene, în 2014, vor demara lucrările atât pentru reabilitarea şi modernizarea căilor de rulare pentru tramvaiele 101 şi 102, cât şi pentru Parcul Municipal Ploieşti Vest. Începutul de an prinde Primăria Ploieşti în toiul licitaţiilor, unele fiind aproape de adjudecare, iar altele – cum este procedura de achiziţie pentru realizarea pasajului suprateran de la Gara de Vest – în pregătirea lansării.
Potrivit primarului Ploieştiului, Iulian Bădescu, municipalitatea are în vedere contractarea unui credit bancar de 20 de milioane de euro, bani care vor fi destinaţi realizării Spitalului de Pediatrie şi pentru cofinanţarea „renaşterii” Hipodromului, singura arenă de trap din România.
O veste bună, chiar de la început de an, este deschiderea noii Case a Căsătoriilor, după o perioadă în care oficierea cununiilor civile a avut loc într-un hol al Palatului Administrativ din Ploieşti.
Iulian Bădescu, edilul municipiului, ne-a acordat un interviu în legătură cu Ploieştiul anului 2014, pe care îl puteţi citi în continuare.
– Anul trecut, bugetul local al municipiului Ploieşti a fost caracterizat drept unul de criză. Care sunt previziunile pentru 2014?
– Am început discuţiile pe buget, cu fiecare dintre instituţiile subordonate Primăriei sau cu direcţiile aflate în subordinea mea. Din punct de vedere al veniturilor, ne plasăm, sper eu, în aceleaşi coordonate ale anului trecut, având însă un mare avantaj, de data aceasta, acela că din punct de vedere al datoriilor, stăm mult mai bine, pentru că anul trecut am reuşit să plătim toate datoriile pe care le aveam faţă de constructorii blocurilor care au fost termoizolate în perioada 2011-2012. Practic, de anul acesta, cu eventuale mici modificări, vom beneficia de întreg bugetul de investiţii aferent municipiului Ploieşti. Prin urmare, toţi banii care vor urma vor putea fi folosiţi fără să mai avem de plătit datorii din urmă. E drept, însă, mai avem câteva procese pe rol, care vizează stadionul Ilie Oană, pentru că nu s-a finalizat procesul care privea cea mai mare datorie, de circa şapte milioane de lei. Acel proces este încă pe masa judecătorilor şi, eventual, aici am mai putea fi grevaţi de o sarcină. Sper însă să avem câştig de cauză şi să reuşim să salvăm şi această sumă.
– Anul trecut, s-au încheiat contractele de finanţare pentru reabilitarea liniilor de tramvai 101 şi 102. S-au finalizat procedurile de achiziţie pentru realizarea acestor lucrări?
– Suntem, în continuare, în procedură de achiziţie, în perioada de contestaţii, pentru că am avut surpriza neplăcută ca, la sfârşitul anului trecut, deşi noi ştiam că nu mai există nicio contestaţie pe ultima analiză şi adjudecare, după ce am semnat contractul de lucrări, să mai intre o contestaţie. Sper ca în luna februarie, cel târziu, să semnăm contractele şi să putem da ordinele de începere a lucrărilor în luna martie.
– Pentru pasajul de la Gara de Vest, când va fi lansată licitaţia?
– În acest moment, aşteptăm de la ANRMAP documentaţia pentru a lansa în SEAP licitaţia pentru pasajul de la Gara de Vest, am trimis deja hârtiile de expropriere a drumului care face legătura între drumul judeţean care iese spre Strejnic şi Parcul Municipal Vest – acel teren care ne aparţine – şi sper să terminăm şi cu Parcul Municipal Vest, pentru ca, în primăvara acestui an, să înceapă toate aceste lucrări.
• Împrumut de 20 de milioane de euro, pentru Spitalul de Pediatrie şi Hipodrom
– În acelaşi timp, ne pregătim pentru ridicarea pe SEAP a licitaţiei care vizează Spitalul de Pediatrie. S-a finalizat documentaţia cu privire la acest spital. Din punct de vedere al valorilor estimate – pentru că ele vor fi mult mai mici – pe ceea ce înseamnă investiţii pentru spital, acestea sunt de aproape 14 milioane de euro pentru tot ce înseamnă construcţii, reamenajări, fluxuri medicale, instalaţii medicale care vor fi montate în noul spital. Şi alţi aproape 10 milioane de euro pentru aparatura medicală – RMN, angiograful, tot ceea ce avem nevoie pentru un spital ultramodern. Din acest punct de vedere, ne dorim ca, anul acesta, să contractăm un împrumut de aproape 20 de milioane de euro.
– Mai este posibilă contractarea unui alt împrumut?
– Este posibil, pentru că nivelul de creditare acceptat nu este atins de către municipiul Ploieşti, suntem practic sub 30% grad de îndatorare. Din aceşti 20 de milioane de euro, aproximativ jumătate vor merge pentru cofinanţare pentru realizarea hipodromului.
– Are şanse să fie semnat contractul de finanţare, având în vedere că acest proiect este pe lista de rezervă în cadrul Polului de Creştere Ploieşti?
– Evident. Eu îmi doresc ca imediat după ce semnăm contractele de execuţie a lucrărilor pentru tramvaie, vom merge, din economiile care se vor înregistra, pe semnarea contractului de finanţare pentru hipodrom. De altfel, se pregăteşte documentaţia pentru a lansa şi licitaţia pentru hipodrom în Sistemul electronic de licitaţii publice. Semnarea contractului de finanţare este, deci, aproape sigură. Spun aproape sigură pentru că m-am învăţat, de când sunt la primărie, că exact atunci când crezi că anumite lucruri sunt gata şi sigure, mai apare câte cineva care să mai pună vreo piedică sau mai apare cineva care nu este atent sau răuvoitor şi care completează o documentaţie aiurea. Se mai întâmplă şi astfel de lucruri, dar sper să reuşim să semnăm contractul de finanţare, să scoatem la licitaţie hipodromul, pentru a ne putea încadra în termenul stabilit pentru finalizare, adică decembrie 2015. Aici, cofinanţarea municipalităţii reprezintă 50% din totalul contractului, şi, prin urmare, ne ducem undeva la 9 – 10 milioane de euro. Sper să se ajungă, în urma licitaţiei, la circa opt milioane de euro, pentru că, repet, ceea ce este în studiul de fezabilitate ca valoare estimativă se dovedeşte că, la licitaţie, scade considerabil. Diferenţa până la 20 de milioane – din creditul care va fi contractat – ar urma să fie alocată exclusiv Spitalului de Pediatrie. Pentru restul de fonduri pentru punerea în funcţiune a Spitalului de Pediatrie, evident că o să ne îndreptăm şi către bugetul local, pe un buget multianual, de circa trei ani, tocmai pentru a asigura, la un nivel de 3-4 milioane de euro anual, cofinanţarea din fonduri proprii a lucrărilor la Spitalul de Pediatrie.
– Care sunt lucrările de investiţii majore care vor demara în acest an, în Ploieşti?
– Anul acesta, încep investiţiile şi în cartierul Mitică Apostol, deja din punctul de vedere al alimentării cu gaze naturale s-a încheiat acel protocol cu Distrigaz, care va alimenta integral cartierul Mitică Apostol cu gaze naturale. În acelaşi timp, Apa Nova a realizat deja proiectul pentru instalaţiile de apă şi canalizare în zonă şi sperăm ca în 2014 să începem şi realizarea reţelei de apă-canal în tot cartierul Mitică Apostol, practic tot cartierul urmând să fie branşat la utilităţile publice amintite. În sarcina primăriei va rămâne să fie asigurată legătura între cartierul Mitică Apostol şi reţeaua oraşului, în zona de vest a municipiului.
• Lucrările de modernizare a liniilor de tramvai – demarate simultan
– Din punctul de vedere al reţelei stradale, avem un contract-cadru cu o firmă care se ocupă de străzile din oraş. În acest an, vom demara etapa întâi de modernizare a străzii Mihai Bravu de la zona maternităţii şi până la Cimitirul “Mihai Bravu”, acolo unde sunt şi liniile de tramvai rămase pe mijlocul străzii şi unde se parchează tot pe mijlocul străzii. Dorim să fluidizăm traficul în acea zonă şi să realizăm, totodată, parcări civilizate şi normale şi nu pe mijlocul străzii. Vom reabilita toată această zonă, după ce vor dispărea acele linii de tramvai. Evident că vor mai exista şi alte reparaţii la nivelul municipiului, dar prioritară este această zonă din punctul de vedere al unei investiţii majore. Avem în vedere, în acelaşi timp, şi realizarea parcării subterane, pe două niveluri, de sub parcul din faţa Halelor Centrale. În acest moment, suntem în căutarea celei mai bune soluţii financiare pentru edificarea lucrării, una dintre variante fiind un parteneriat cu SGU Ploieşti.
– În afara lucrărilor la infrastructura rutieră din zona Mihai Bravu, vor mai fi efectuate şi alte lucrări importante, dat fiind că vor demara şi cele de la liniile de tramvai?
– Lucrările pe care le vom mai face sunt cele de reparaţii curente, pentru că nu vom mai putea efectua reparaţii capitale. Dacă am recurge la reparaţii capitale, am putea fi puşi în postura de a bloca traficul rutier. Gândiţi-vă că vom avea blocat traficul rutier în părţi importante din Şoseaua Nordului, Bd. Republicii, Şoseaua Vestului, Ştefan cel Mare, Democraţiei şi a mai bloca şi alte străzi din municipiul Ploieşti în următoarea perioadă ar însemna, practic, o revoluţie. Multă lume ar înjura. Şi eu voi înjura, cu siguranţă, eventualele blocaje – nu pe primar, dar situaţia ca atare… Nu ne vom permite să declanşăm un haos total, prin alte lucrări de reparaţii capitale la sistemul rutier în perioada următoare. De altfel, împreună cu şeful Poliţiei Rutiere Ploieşti, cu comandantul Poliţiei Ploieşti, vom realiza planul de trafic, pe care îl vom face public şi vom ruga populaţia să respecte acest plan de trafic, pentru a avea o circulaţie fluentă în oraş şi, concomitent, să realizăm şi lucrările pe care ni le propunem.
– Lucrările la liniile de tramvai nu vor fi făcute pe etape?
– Lucrările trebuie să înceapă toate odată, pentru că termenele de finalizare – aşa cum au fost ele agreate cu reprezentanţii Uniunii Europene – sunt stabilite pentru sfârşitul anului 2015. De altfel, şi contractele vizează această perioadă, altfel, nu vor fi făcute decontările şi vom pierde bani europeni. De aceea, toate cele patru tronsoane vor începe aproximativ în acelaşi timp. Dacă am avea siguranţa că, în momentul excavărilor – pentru că se va reabilita în profunzime toată strada, nu numai linia de tramvai – nu vom da de cine ştie ce conducte, canale de care nu ştie nimeni, probabil că aceste lucrări pe traseele liniilor de tramvai se vor termina mult mai repede. Însă, sunt sigur, că vom avea şi astfel de probleme – fire, cabluri electrice, ţevi uitate sau neştiute de către cei care se ocupă de utilităţile publice – şi am putea să avem şi câteva zile de întârziere. Motiv pentru care trebuie să demarăm aceste lucrări cât mai devreme, pentru a reuşi să ne încadrăm în termenele stabilite şi să tragem banii europeni. Pentru că municipiul Ploieşti, care are un buget de dezvoltare undeva la şapte milioane de euro anual, niciodată nu va putea să implementeze un astfel de proiect într-o perioadă mai mică de 15 ani. Şi asta uitând de celelalte investiţii, cum ar fi unităţile şcolare şi altele.
– Apropo, în privinţa şcolilor, care sunt proiectele de anul acesta?
– Anul acesta, vom începe o investiţie în ceea ce priveşte bazele sportive. Avem deja adjudecată licitaţia şi vom crea 10 terenuri de sport ultramoderne şi, în acest moment, evaluăm şi posibilităţile financiare pentru a moderniza unităţile şcolare. Repet, însă, Ploieştiul are, din acest punct de vedere, o infrastructură bună, în raport cu alte oraşe din ţară. Această infrastructură şcolară a fost modernizată şi în mandatele primarilor dinaintea mea. Evident că această infrastructură – cel puţin din punctul de vedere al mobilierului, al materialului didactic – se deteriorează în fiecare an, dar vom încerca să ţinem pasul cu necesităţile.
– Şi capitolul Sănătate este unul important, pentru locuitorii unui municipiu. Ce îmbunătăţiri vor fi făcute, din acest punct de vedere, în anul 2014?
– Şi Sănătatea este un capitol pe care vom pune accent. În afară de Spitalul de Pediatrie – care este proiectul la care ţin cel mai mult – vor începe lucrările la Spitalul Municipal (Schuller) pentru modernizarea acelei aripi dărăpănate pe care o ştim cu toţii, pentru că acest spital este de importanţă majoră nu numai pentru Ploieşti, ci şi pentru Prahova; este singura secţie de Oncologie şi raza de speranţă pentru foarte mulţi ploieşteni şi prahoveni. În câteva zile, aici vor fi inaugurate noi dotări care au fost făcute la Spitalul Schuller, atât din punct de vedere al infrastructurii medicale, cât şi al aparaturii.
• Noua Casă a Căsătoriilor, gata de oaspeţi în februarie
– Ploieştenii duc lipsa Casei Căsătoriilor. Care este situaţia imobilului achiziţionat, anul trecut, în acest scop?
– În prima parte a acestui an – cred că spre sfârşitul lunii ianuarie – vom inaugura şi noua Casă a Căsătoriilor, noul sediu al Stării Civile, locul în care oamenii se vor căsători, îşi vor scoate certificatele de naştere sau buletinele. Cred că, din luna februarie, vor fi deja operate, în acest spaţiu, noile acte de stare civilă. Va fi un sediu aşa cum merită locuitorii acestui oraş; el este situat vizavi de fosta Casă a Căsătoriilor, pe Bulevardul Castanilor. Este o clădire reprezentativă pentru municipiul Ploieşti, pe care am reuşit să o achiziţionăm la un preţ foarte mic de la Distrigaz, societate care a înţeles să vină în sprijinul Ploieştiului. Evident că mi-ar fi plăcut să achiziţionăm fosta Casă a Căsătoriilor, însă acel imobil costa de patru ori mai mult, iar investiţiile ar fi fost cu mult mai mari. Şi, pentru că am vorbit despre Distrigaz, sper ca, până la jumătatea anului, să fie finalizată toată modernizarea reţelei de medie distribuţie a gazelor, astfel încât să dispară disconfortul creat pe străzile din oraş şi de către Distrigaz, prin înlocuirea acestei reţele.
– Alte lucrări importante, pentru acest an?
– O altă investiţie majoră este cea a modernizării Pieţei Centrale din Ploieşti. Conducerea SC Hale şi Pieţe a comandat şi este aproape de finalizarea unui proiect de reabilitare completă a platoului Halelor Centrale, proiect a cărui valoare se situează undeva în jurul sumei de 6-7 milioane de euro şi va fi realizat cu un credit pe care societatea Hale şi Pieţe îl va contracta şi îl va gestiona – licitaţie pentru proiectare, lucrări şi finalizarea acestei modernizări a platoului Halelor. Şi la Stadionul „Ilie Oană”, de asemenea, vor începe, anul acesta, lucrările de modernizare a spaţiilor aflate sub tribuna a doua şi sub peluză, astfel încât secţiile de sport care au rămas fără infrastructura de antrenament să aibă unde să îşi desfăşoare activitatea. Sper ca, în cursul acestui an, să finalizăm aceste lucrări.
Interviu realizat de Violeta STOICA