Monedă numismatică din aur lansată de BNR

Banca Naţională a României a lansat, recent, în circuitul numismatic, o monedă din aur cu tema „Istoria aurului – Tetraevangheliarul de la Hurezi”. Având un diametru de 13,92 mm, o greutate de 1,224 grame şi o valoare nominală de 10 lei, aversul monedei prezintă un fragment din icoana Învierii Domnului, redată prin scena Pogorârii la iad, inscripţia în arc de cerc „România” şi stema României etc. Reversul monedei redă portretul şi numele domnitorului Constantin Brâncoveanu, biserica mare, foişorul şi paraclisul mănăstirii Hurezi, Tetraevangheliarul dăruit mănăstirii de către domnitor ş.a. Monedele din aur vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Având un tiraj de 500 monede, preţul de vânzare, exclusiv TVA, este de 310 lei/bucata, inclusiv broşura de prezentare.

O nouă misiune a poliţiştilor români, în Bulgaria

De la începutul acestei săptămâni până pe 16 martie 2014, mai mulţi poliţişti români, toţi cunoscători ai limbii bulgare, vor desfăşura activităţi de siguranţă publică în cadrul unor patrule comune cu poliţişti bulgari şi greci, în staţiunea turistică Bansko, din Bulgaria. Purtând propria uniformă de serviciu, poliţiştii români vor acţiona în cadrul unor patrule auto sau pedestre. Aceştia vor consilia, sprijini şi îndruma turiştii români aflaţi pe teritoriul bulgar.
În sezonul anterior, poliţiştii români au consiliat 1.028 de turişti români, în special cu privire la identificarea unor spaţii de cazare sau legate de prevederile legislative din ţara gazdă. De asemenea, aceştia au participat, alături de poliţiştii bulgari, la 89 de intervenţii la diverse evenimente, cele mai multe vizând aplanarea unor stări conflictuale, ridicarea de autovehicule parcate ilegal sau însoţirea turiştilor români în cadrul operaţiunilor de schimb valutar.

De Crăciun, ţara noastră exportă două milioane de cozonaci

În perioada premergătoare Crăciunului, ţara noastră va exporta peste două milioane de cozonaci, valoarea încasărilor fiind de aproximativ 8 milioane de euro, a declarat presei Aurel Popescu, preşedintele Patronatului societăţilor din domeniul panificaţiei – ROMPAN. „Exportăm în ţări unde există comunităţi de români, precum Spania sau Italia, dar şi în Germania, SUA, Canada sau Belgia. Cozonacul românesc este privit în lume precum maşina Dacia, adică ieftin şi bun, respectiv patru euro, bucata. Pe de altă parte, şi piaţa internă va absorbi, în perioada Sărbătorilor de Iarnă, aproape opt milioane de cozonaci“, a adăugat Popescu.
În mod obişnuit, firmele de profil din România produc, lunar, circa 800.000 de cozonaci, însă, dacă punem la socoteală şi cererile crescute de sărbători, atunci vânzările vor depăşi 24 de milioane de cozonaci, anual.