Fonduri mai mari, dar insuficiente, pentru agricultură

Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, Planul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020 va avea disponibil 800 de milioane de euro, „fonduri care sunt importante, dar nu suficiente”. „Există o realitate în România, pe care ne-o dau atât cifrele Institutul Naţional de Statistică (INS), cât şi cele ale Eurostat. În România, gradul de înzestrare este de 350 de euro/agricultor; media Uniunii Europene fiind de 9.100 de euro pe agricultor ! Deci, iată, deşi am avut o infuzie importantă de fonduri pentru utilarea cu echipamente agricole – chiar dacă nu s-au cheltuit toţi banii – , încă suntem cu mult în urmă, acest lucru reflectându-se şi în gradul de competitivitate pe care îl are fermierul român”, a mai precizat ministrul.

Colaborare antifurt poliţie – OMV Petrom

Poliţia Română şi OMV Petrom au încheiat un protocol de colaborare privind prevenirea şi combaterea sustragerilor de patrimoniu, reprezentanţii celor două instituţii semnând joi, 12 decembrie 2013, un protocol în acest sens.
Protocolul are ca obiectiv creşterea eficienţei acţiunilor desfăşurate în comun, în vederea asigurării protecţiei împotriva furturilor de produse petroliere şi elemente de infrastructură aferente operaţiunilor de extracţie, prelucrare, transport şi comercializare a produselor petroliere. Aceste sustrageri ar putea periclita furnizarea serviciilor de utilitate publică, amplificând premisele producerii unor evenimente cu consecinţe deosebit de grave, cum ar fi afectarea mediului înconjurător, perturbarea vieţii cotidiene a cetăţenilor şi chiar pierderi de vieţi omeneşti.
În cadrul întâlnirii, a fost subliniată importanţa rolului preventiv al activităţilor desfăşurate de poliţie, ambele părţi manifestându-şi dorinţa de a identifica şi dezvolta noi programe comune în acest sens, în special pentru promovarea siguranţei rutiere.

S-a prelungit programul la ghişeele Oficiului Naţional al Registrului

Oficiul Naţional al Registrului Comerţului a publicat, recent, pe pagina sa de Internet, programul de lucru cu publicul din perioada următoare. Astfel, potrivit site-ului instituţiei, oficiile Registrului Comerţului vor fi deschise cu două ore mai mult pe zi, pentru a recupera zilele libere acordate cu prilejul Sărbătorilor de Iarnă. Astfel că, în perioada 12 – 23 decembrie 2013, ghişeele vor lucra cu publicul în intervalul orar 8.00 – 18.00, faţă de cum era până în prezent (8 – 16). De asemenea, programul va fi prelungit şi în anul 2014, astfel că, în intervalul 13 – 22 ianuarie al anului următor, ONRC va lucra intre orele 8.00 – 17.00. Modificările amintite survin, după cum am menţionat, ca urmare a unor zile libere suplimentare din perioada Sărbătorilor de Iarnă, acordate de Guvern.