În multe dintre localităţile judeţului Prahova, problema lipsei locurilor de veci şi a posibilităţii extinderii cimitirelor existente este una care poate fi foarte greu rezolvată.
În special în oraşe, acolo unde terenurile sunt la mare preţ şi extinderea zonei urbane lasă unele dintre localităţi fără suprafeţe disponibile, găsirea unei soluţii pentru ca aceia trecuţi în nefiinţă să-şi găsească un loc de veci este destul de dificilă.
La Ploieşti, societatea care are în administrare cele patru cimitire de pe raza oraşului (Bolovani, Viişoara, Eternitatea şi Mihai Bravu) – Servicii de Gospodărire Urbană – a găsit cel puţin pentru o perioadă soluţia pentru ca ploieştenii să nu aibă probleme după trecerea în lumea de dincolo. De fapt, singurul cimitir din localitate care mai are disponibile locuri de înhumare este cel situat în cartierul Mihai Bravu, care, de altfel, chiar şi poartă numele zonei în care se află. „Am defrişat nişte zone din Cimitirul „Mihai Bravu” care nu erau folosite. Am închiriat un buldozer, am nivelat şi am transformat o zonă nefolosită, extinzând, astfel, cimitirul cu circa 600-700 de locuri de veci. În vecinătatea bisericuţei din incintă am defrişat o altă zonă în care erau munţi de pământ şi am făcut loc pentru încă vreo 200 de locuri de înhumare. Şi există în continuare posibilitatea să îl mai extindem, pentru că mai există o zonă care nu poate fi folosită în alt scop”, a declarat directorul general al SC Servicii de Gospodărire Urbană Ploieşti, Donald Constantin.
Preţul concesiunii unui loc de veci într-un cimitir din Ploieşti diferă în funcţie de clasa în care este încadrat acesta, însă costurile pentru dreptul de folosinţă al unui loc de înhumare obişnuit pentru o perioadă de 25 de ani, de exemplu, se ridică la 160 de lei, plus alţi 20 de lei anual. Concesiunea pentru o perioadă de 49 de ani se ridică la 320 de lei, la care se adaugă, anual, aceeaşi sumă de 20 de lei.
Concesionarii sau moştenitorii locurilor de veci trebuie, însă, să aibă grijă să nu rămână restanţi la achitarea acestor taxe, pentru că, dacă nu îşi plătesc doi ani la rând datoriile pentru dreptul de folosinţă, riscă să rămână fără loc de înhumare, iar acesta să se întoarcă în gestiunea SGU Ploieşti.
V.STOICA