Trei administratori ploieşteni sunt cercetaţi de către poliţiştii prahoveni pentru deţinere şi comercializare de articole pirotehnice, oamenii legii confiscând de la aceştia aproximativ cinci kilograme de materiale interzise – petarde, artificii etc. În acest context, ieri, la sediul IPJ Prahova, reprezentanţii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au atras atenţia în legătură cu riscurile la care se expun atât cei care comercializează fără autorizaţie articole pirotehnice, cât şi cei care le folosesc, pedepsele putând ajunge chiar şi la închisoarea cu executare.
Acţiunea de ieri a poliţiştilor prahoveni vine în contextul în care, în data de 20 noiembrie 2013, a demarat, la nivel naţional, acţiunea „Foc de Artificii”, pentru verificarea corectitudinii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice, de către persoanele fizice şi juridice, în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Potrivit reprezentanţilor poliţiei prahovene, în această perioadă sunt controlate atât societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi zona pieţelor, a târgurilor sau a centrelor comerciale. De altfel, din datele Poliţiei Române reiese că, anul trecut, în urma activităţilor desfăşurate de poliţiştii specializaţi în Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, au fost întocmite peste 1.500 de dosare penale la regimul articolelor pirotehnice, fiind date zeci de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 90.000 de lei. De asemenea, au fost confiscate 67.678 kg de articole pirotehnice, din clasele/categoriile de pericol I-IV (petarde, artificii), în valoare de aproximativ 1.600.000 de lei.
Totodată, în anul 2005, când unele articole pirotehnice se comercializau „la liber”, au fost înregistrate peste 350 de răniri şi un deces cauzate de folosirea necorespunzătoare a acestor articole pirotehnice !
Totuşi, după restricţionarea, în anul 2006, a vânzării de articole pirotehnice, au avut loc, în medie, 25 de răniri anual, fără să fie înregistrate, însă, decese.
(F.T.)