• Primarul Iulian Bădescu s-a întâlnit, ieri, cu ministrul Mediului, Rovana Plumb

Ieri, primarul municipiului Ploieşti, Iulian Bădescu, s-a întâlnit cu ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, pentru a discuta modalităţile posibile de introducere a unui nou sistem de transport public.

Ploieştiul ar putea deveni, practic, primul oraş din ţară care va dispune de un serviciu de transport în comun bazat pe protejarea mediului şi pe reducerea emisiilor de noxe. Primarul Iulian Bădescu ne-a declarat, în exclusivitate, că se doreşte accesarea, în primă fază, a cinci milioane de euro, prin Fondul de Mediu, pentru eficientizarea transportului în comun din municipiul Ploieşti.
„Este primul oraş din România care a declanşat această discuţie şi care a identificat această variantă. Prin implementarea noului sistem, autobuzele din Ploieşti vor circula alimentate cu GPL, pe lângă reducerea emisiilor de noxe preconizându-se şi o reducere a costurilor cu combustibilul, cu aproximativ 40%. În scurt timp, Primăria Ploieşti şi Transport Călători Express vor depune la Ministerul Mediului un proiect complet pentru accesarea, în primă fază, a cinci milioane de euro în vederea modernizării şi eficientizării transportului public ploieştean. Cel târziu în luna februarie sperăm să semnăm contractul de finanţare pentru un sfert din suma pe care dorim să o accesăm, respectiv un total de 20 de milioane de euro. Cinci milioane de euro vor putea fi accesaţi pentru o primă etapă a implementării viitorului proiect şi, după o raportare referitoare la eficientizarea transportului public din Ploieşti şi referitoare la reducerea noxelor, vom putea să accesăm şi cealaltă parte a fondurilor”, a precizat primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu.
Implementarea acestui sistem de reducere a noxelor, prin alimentarea autobuzelor din municipiu cu GPL, ar reprezenta o adevărată gură de oxigen pentru SC Transport Călători Express, societatea care prestează serviciul de transport în comun pentru locuitorii oraşului şi pentru persoanele aflate în tranzit.
Violeta STOICA