Dragi cititori,

acest spaţiu de pagină vă aparţine. Aici îşi vor găsi loc punctele dumneavoastră de vedere în legătură cu ceea ce vă frământă, vă nemulţumeşte, vă îngrijorează, aţi dori schimbat sau credeţi că merită apreciat.

Ce documente trebuie să depun pentru a beneficia de asistenţă juridică gratuită ?

,,Sunt nevoită să-l dau în judecată pe un vecin, însă pentru că nu am venituri mari aş vrea să ştiu dacă am dreptul la asistenţă juridică gratuită. Şi ce trebuie să fac în acest sens ?’’

Elisabeta Niculai, Ploieşti
* * *
Dacă nu puteţi face faţă cheltuielilor judecăţii fără a primejdui propria dumneavoastră întreţinere sau a familiei dumneavoastră, potrivit legislaţiei în vigoare, puteţi beneficia de apărare şi asistenţă gratuită printr-un avocat delegat de baroul avocaţilor. Totuşi trebuie menţionat că de ajutor public judiciar beneficiază persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 500 de lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se decontează în întregime de către stat. Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 800 de lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se decontează de către stat în proporţie de 50%. Pentru a beneficia de asistenţă judiciară gratuită, trebuie formulată o cerere, în scris, care să cuprindă menţiuni privind obiectul şi natura procesului pentru care se solicită asistenţa, identitatea, codul numeric personal, domiciliul şi starea materială a dumneavoastră şi a familiei dv., ataşându-se acte doveditoare privind veniturile şi obligaţiile de întreţinere sau de plată faţă de alte persoane. Cererea va fi însoţită şi de o declaraţie pe propria răspundere a solicitantului în sensul de a preciza dacă în cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, în ce formă, pentru ce cauză, precum şi cuantumul acestui ajutor. Pentru desemnarea unui avocat, cererea se adresează fie la instanţa care judecă procesul în care solicitantul este parte, fie la baroul local de avocaţi. De asemenea, e bine de ştiut că solicitarea de asistenţă judiciară gratuită este scutită de taxă de timbru.