Cetăţenii îşi vor putea ridica paşaportul de la orice serviciu public comunitar care eliberează astfel de documente, indiferent de locul unde se depune cererea de eliberare a permisului de călătorie sau vor putea solicita ca acesta (n.n. – paşaportul simplu electronic) să le fie expediat la domiciliu, cu condiţia de a suporta cheltuielile aferente expediţiei. Aceste reglementări sunt prevăzute într-o hotărâre de Guvern (pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 94/2006) care a fost aprobată săptămâna trecută, la ultima şedinţă a Executivului. Hotărârea adoptată de Guvern va intra în vigoare după ce va fi publicată în Monitorul Oficial. De asemenea, trebuie precizat că, la începutul lunii septembrie a.c., proiectul de hotărâre a fost postat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne.
Conform HG aprobată de Guvern, paşaportul va fi ridicat de la orice serviciu public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple, respectiv de la orice reprezentanţă diplomatică a României în străinătate, indiferent de locul unde s-a depus cererea de eliberare a documentului de călătorie. Totodată, actul normativ aprobat elimină şi obligativitatea prezentării de fotocopii ale documentelor solicitate de autorităţi la momentul depunerii cererilor pentru eliberarea paşapoartelor, ca urmare a faptului că originalele acestor acte vor fi scanate când cetăţenii depun cererile respective.
În ceea ce priveşte documentele care se depun pentru solicitarea paşaportului simplu electronic, acestea sunt cartea de identitate, aflată în termen de valabilitate, sau, după caz, cartea de identitate provizorie (în cazul acesteia fiind necesar şi certificatul de naştere), dovada achitării taxelor şi tarifelor de emitere a paşaportului – completate pe numele titularului şi paşaportul anterior, dacă există.
C.D.