· Comuna Brazi rămâne în top, iar Ariceştii Rahtivani a urcat în ierarhie

Bogăţia unei localităţi – fie ea oraş sau comună – ar trebui să rezulte, în primul rând, din veniturile proprii pe care le are, în special din impozite şi din taxe locale. Din cele 104 unităţi administrativ-teritoriale ale judeţului Prahova, doar 11 oraşe şi comune au posibilitatea de a se lăuda cu venituri proprii care să le permită să realizeze investiţii importante din bugetul local.
Potrivit unui plan de dezvoltare a judeţului Prahova, realizat în cursul acestui an, se remarcă tendinţe oscilante – în plus sau în minus – în privinţa posibilităţilor financiare ale localităţilor. Din punctul de vedere al veniturilor medii pe cap de locuitor, diferenţele în topul comunelor şi oraşelor sunt semnificative, făcând comparaţie între anul 2007 şi anul 2012. Pe parcursul a cinci ani, unele localităţi au făcut salturi importante în realizarea veniturilor proprii, iar altele au avut o decădere semnificativă, în această privinţă.
Una peste alta, comuna Brazi rămâne în topul localităţilor prahovene, fiind singura dintre cele 104 unităţi administrativ-teritoriale în care venitul mediu pe cap de locuitor realizat în anul 2012 a fost de peste 2000 de lei. Alte 10 localităţi au avut venituri medii pe locuitor de peste 1000 de lei, cele mai mari creşteri fiind înregistrate în comuna Ariceştii Rahtivani (de la 577,3 lei în anul 2007 – la 1.452,4 lei în anul 2012) şi în comuna Gura Vadului (cu o creştere de la 433,4 lei la 1.100,6 lei).

Detalii, în ediţia de mâine a ziarului Prahova.