• Cei care folosesc suplimente de vitamine şi minerale îşi irosesc banii pentru că acestea nu protejează împotriva bolilor, susţin cercetătorii. Trei studii, publicate în jurnalul Annals of Internal Medicine, au scos la iveală că nu există dovezi ale faptului că administrarea zilnică de suplimente de multivitamine şi minerale ar preveni ori încetini declinul cognitiv sau instalarea unor boli cronice precum maladiile cardiace şi cancerul. “Mesajul e simplu: cele mai multe dintre suplimente nu previn bolile cronice ori decesul, utilizarea lor nu este justificată şi ar trebui evitată”, declară tranşant medicii autori ai studiilor, într-un editorial publicat împreună cu rezultatele cercetărilor, scrie DoctorulZilei.ro.

• Nicotina din ţigări, chiar şi din cele electronice, poate contribui la apariţia bolilor de inimă, susţine un nou studiu. Nicotina poate cauza leziuni celulelor inimii. Această substanţă se regăseşte în tutun, dar şi în legume cum ar fi vinetele sau roşiile (într-o cantitate foarte mică). Nicotina are un impact foarte puternic asupra organismului: te binedispune, taie pofta de mâncare şi stimulează memoria. Totuşi, înteţeşte ritmul cardiac şi măreşte tensiunea sanguină.

• Femeile vârstnice consumă alcool într-o măsură mai mare decât cele tinere, arată un studiu al Institutului Britanic de Statistică. Una din şapte femei cu vârsta de peste 56 de ani bea regulat alcool, iar fumătoarele au un risc şi mai mare să sufere de alcoolism. Femeile de vârsta a treia din Marea Britanie consumă alcool într-o mai mare măsură decât cele tinere. 14% dintre britanicele de peste 65 de ani beau alcool de cel puţin cinci ori pe săptămână, mult faţă de cele cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani (2%), relatează dailymail.co.uk. Şi asta în timp ce doctorii avertizează că vârstnicii ar trebui să consume de două ori mai puţin alcool decât limitele acceptate, întrucât organismul are un grad de toleranţă mai scăzut, iar pericolele pentru sănătate sunt mai mari la vârste mai înaintate.

• World Cancer Research Fund (WCRF) recomandă scăderea consumului de carne roşie: vacă, porc şi miel şi evitarea mezelurilor, precum şunca şi salamul. În special carnea de porc este vizată, iar în general specialiştii subliniază că “tipurile de carne roşie fac să crească riscul apariţiei cancerului intestinal, oamenii ar trebui să se gândească serios să reducă consumul acestor alimente”.

• Deşi mulţi se feresc de pâine, cartofi şi chiar fructe atunci când încearcă să slăbească, preferând să consume mai ales proteine, medicii atrag atenţia că nu există greşeală mai mare. Orice dietă trebuie să conţină în proporţie de jumătate alimente pe bază de glucide, necesare pentru a furniza organismului energie. De preferat este să alegeţi produsele integrale, cu un indice glicemic redus, însă puteţi consuma şi alimente rafinate, într-o cantitate mai redusă, scrie Doctorulzilei.ro.