• 18.100 dintre şoferi au depăşit vârsta de 70 de ani!

În primele zece luni ale acestui an, la nivel naţional au avut loc 599 de accidente în care au fost implicaţi şoferi având vârsta trecută de 70 de ani.
De asemenea, din statistica Direcţiei Poliţiei Rutiere mai reţinem că, în urma accidentelor menţionate, şi-au pierdut viaţa nu mai puţin de 159 de persoane, iar alte 477 au fost rănite. Ceea ce ridică serioase semne de întrebare asupra capacităţii de conducere a autovehiculului în deplină siguranţă de către unele dintre aceste persoane, din cauza unor afecţiuni specifice vârstei. Aceasta cu atât mai mult cu cât, la nivelul întregii ţări, există peste 31.500 de posesori de permise auto cu vârsta mai mare de 80 de ani, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Aceştia au menţionat că este posibil ca în cifra respectivă să se regăsească şi deţinători de permise care sunt decedaţi, dar permisul nu a fost predat de către urmaşi pentru a fi anulat de către poliţia rutieră pe raza căruia a domiciliat titularul.
În acest context, am dorit să aflăm care-i situaţia şi în judeţul nostru. Conform informaţiilor transmise de autorităţi, dintre cei 262.173 de posesori de permis de conducere categoria „B” existenţi, în momentul de faţă, în Prahova, 18.100 au trecut de vârsta de 70 de ani. Pe de altă parte, Prahova figurează pe un nedorit loc IV, la nivel naţional, în ceea ce priveşte mărimea parcului auto cu o vechime mai mare de 10 ani.
Mai exact, pe drumurile judeţului circulă, în prezent, nu mai puţin de 120.056 de autovehicule care au mai mult de un deceniu de când au fost fabricate. Aşadar, dacă punem cap la cap cele două statistici îngrijorătoare, putem trage concluzia că siguranţa conferită participanţilor la traficul rutier nu este nici pe departe cea dorită de fiecare dintre noi.

D. CONSTANTIN