Fabrica Bialetti, din incinta Parcului Industrial Plopeni – unde s-a produs, miercuri la prânz, o explozie soldată cu 16 victime – nu avea autorizaţie de securitate la incendiu, potrivit declaraţiei purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova. Pentru lipsa acestui document indispensabil, cât şi pentru alte nereguli constatate (instalaţii electrice neconforme pentru activitatea desfăşurată, neracordarea instalaţiei de stingere a incendiilor la reţeaua de apă), firma Bialetti, cu acţionariat italian, a fost sancţionată contravenţional cu suma de 10.000 de lei. Dar nu este pentru prima oară când patronii italieni sunt amendaţi. Din câte am aflat, tot în anul în curs (luna august), fabrica amintită a mai încasat o amendă în valoare de 8.000 de lei, în 2012 – alta de 8.000 de lei, în 2011 – alta de 5.000 de lei!
Aşa cum scriam în numărul de ieri al ziarului nostru, dintre cele 16 victime, nouă au fost rănite – una având arsuri de gradele 2 şi 3 şi necesitând internarea în spital – iar alte şapte au suferit atacuri de panică. Potrivit reprezentanţilor ISU Prahova, explozia ar fi avut drept cauză probabilă formarea unui amestec exploziv într-o instalaţie a fabricii, amestec iniţiat de o scânteie electrică. Marele noroc al muncitorilor a fost acela că unul dintre pereţii halei industriale avea geamuri, care s-au spart în momentul exploziei, permiţând, astfel, să iasă pe acolo gazul fierbinte. Altfel, consecinţele ar fi fost mult mai grave!
Înfiinţată în anul 2007, firma Bialetti fucţionează pe amplasamentul fostei secţii de tâmplărie a Uzinei Mecanice Plopeni. Deşi sunt specializaţi în fabricarea cafetierelor de lux, destinate în principal exportului, cei aproximativ 270 de angajaţi de aici nu se bucură, din păcate, nici de cele mai bune condiţii de lucru, nici de salarii mulţumitoare.
D. CONSTANTIN