2013 este ultimul an în care unele state din Uniunea Europeană mai pot menţine restricţiile pentru lucrătorii români şi bulgari, piaţa muncii deschizându-se total începând cu 1 ianuarie 2014. Cei mai îngrijoraţi de acest lucru sunt, de departe, politicienii britanici care au anunţat deja că se aşteaptă ca 50.000 de români şi bulgari să-i „invadeze” în fiecare din următorii cinci ani! Însuşi premierul David Cameron anunţă măsuri aspre pentru imigranţii români şi bulgari, înainte de ridicarea restricţiilor, cum ar fi: noii imigranţi nu vor primi ajutoare de şomaj în primele trei luni; plăţile ajutoarelor vor fi sistate după 6 luni, excepţie făcând situaţia în care aceştia au o şansă „reală” de a se angaja; cei care nu-şi caută un loc de muncă vor fi expulzaţi şi nu se vor putea întoarce mai devreme de un an. Mai mult, David Cameron a declarat că guvernul laburist a făcut o „ greşeală monumentală” când nu a restricţionat accesul pe piaţa muncii din Regatul Unit, atunci când Polonia şi alte nouă ţări au aderat la UE, în 2004. „Schimbăm regulile astfel încât nimeni care vine în ţara noastră să nu se aştepte să primească ajutoare fără să aibă un loc de muncă imediat”, a mai spus premierul.
În perioada 2007 – 2012, românilor le-au fost aprobate 262.929 de cereri de a lucra sau de a rămâne în Marea Britanie, potrivit statisticilor. Pe de altă parte, jurnaliştii britanici afirmă că, în aceeaşi perioadă, peste 27.700 de români au fost fie scoşi cu forţa din Marea Britanie, fie li s-a refuzat intrarea la frontieră sau au fost arestaţi în această ţară pentru comiterea diverselor infracţiuni.
Precum se ştie, sunt nouă ţări comunitare care, de anul viitor, vor fi obligate să renunţe la restricţiile în cazul muncitorilor români şi bulgari: Austria, Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Malta, Regatul Unit al Marii Britanii, Olanda şi Spania. În afara Marii Britanii, şi olandezii sunt îngrijoraţi de eliminarea acestor restricţii de muncă. Potrivit unui recent sondaj, 73 la sută dintre olandezii intervievaţi consideră că deschiderea frontierelor va conduce la creşterea criminalităţii, iar 74 la sută dintre ei cred că îşi vor pierde locurile de muncă, din cauza noilor lucrători veniţi din România şi Bulgaria.
Faţă de aceste luări de poziţii total injuste ale unor responsabili europeni, reacţia guvernanţilor noştri şi chiar a înalţilor funcţionari ai Uniunii Europene nu s-a lăsat aşteptată. „Libertatea de mişcare a cetăţenilor este un principiu fundamental prevăzut în tratatele europene şi el trebuie apărat”, a declarat preşedintele Jose Manuel Barosso. La rându-i, comisarul european pe Justiţie, Viviane Reding, a declarat: „Libera circulaţie nu este negociabilă, atât timp cât eşti membri al UE, cât timp eşti membru al pieţei unice a forţei de muncă”. Rămâne de văzut acum cât realism şi câtă demagogie au fost în aceste declaraţii. Până atunci, poate că s-ar mai cuveni amintit şi topul salariilor minime cu care sunt plătiţi angajaţii unor ţări europene: Luxemburg – 1.874 euro, Belgia – 1.502 euro, Irlanda – 1.462 euro, Franţa – 1.430 euro, Marea Britanie – 1.190 euro, Spania – 753 euro.
D. CONSTANTIN