Şi în acest an, de Crăciun, prahovenii au suprasolicitat telefonul, cerând ajutorul echipelor medicale de pe ambulanţe pe fondul excesului alimentar. Practic, numărul apelurilor către salvare a fost cu 40% mai mare decât într-o zi obişnuită de lucru, după cum ne-a precizat dr. Daniel Nicolae, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Prahova.
,,Cele mai multe solicitări s-au înregistrat pe 25 decembrie, respectiv 340 de apeluri, fiind vorba despre o creştere cu 40% a acestora faţă de o zi obişnuită de lucru. Nici pe 26 decembrie nu a fost o zi mai liniştită, fiind înregistrate alte 318 solicitări către Salvare. Ca zonă de provenienţă a acestora, cele mai multe dintre apeluri au provenit din zona rurală şi, în mod special, din sudul judeţului, Urlaţi’’, ne-a precizat dr. Daniel Nicolae, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Prahova. Potrivit interlocutorului nostru, ca şi cazuistică, pe primul loc s-au aflat afecţiunile cardiovasculare, urmate de cele digestive – colici abdominale, ulcer, diabet etc – cauzate de excesul alimentar din perioada Crăciunului. ,,Nu au existat cazuri foarte grave, cu complicaţii deosebite. Doar azi dimineaţă (n.n. – ieri) s-a înregistrat un deces – o femeie de aproximativ 60 de ani – în urma unui accident feroviar produs în zona Dâmbu – Berceni. Se pare că a fost vorba despre o tentativă de suicid’’, ne-a mai spus managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Prahova.
Pentru a veni în sprijinul prahovenilor, potrivit interlocutorului nostru, concediile de odihnă ale personalului de la Salvare au fost suspendate pe perioada sărbătorilor Anului Nou, astfel încât să se poată asigura, în orice moment, asistenţa medicală de urgenţă, chiar suplimentarea cu două-trei echipaje pe tură, dacă se va impune, cu atât mai mult cu cât, în judeţul nostru, nu există centre de permanenţă în afara celor de la spitale. Măsura a fost luată la solicitarea Ministerului Sănătăţii, care a cerut ca, acolo unde nu există centre de permanenţă, să se organizeze grafice de lucru pentru funcţionarea normală a dispeceratelor de urgenţă şi, bineînţeles, asigurarea echipelor necesare de ambulanţă şi SMURD.
C.D.