• După primarul Costel Morărescu, şi al doilea om din administraţia comunei a fost trecut pe lista neagră

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul viceprimarului comunei Filipeştii de Pădure, Vasile Georgel Surugiu, după ce, în luna iunie a acestui an, primarul localităţii, Costel Morărescu, a intrat în vizorul inspectorilor de integritate.
Potrivit ANI, Vasile Georgel Surugiu s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate în perioada septembrie 2009 – 29 august 2012, întrucât a deţinut, simultan, funcţia de viceprimar al comunei Filipeştii de Pădure, şi calitatea de membru în Consiliile de Administraţie ale Liceului Teoretic Filipeştii de Pădure şi Liceului Tehnologic Filipeştii de Pădure, precum şi în cadrul SC Servicii Apă, Canal, Salubritate Filipeştii de Pădure SRL, societate comercială înfiinţată în subordinea Consiliului Local Filipeştii de Pădure.
Conform datelor făcute publice de către reprezentanţii ANI, deşi informat despre declanşarea procedurii de evaluare, Vasile Georgel Surugiu nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare. Dacă viceprimarul din Filipeştii de Pădure va pierde în faţa instanţei de judecată o eventuală contestare a raportului făcut de inspectorii de integritate, acesta va fi decăzut din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.
În luna iunie a acestui an, Costel Morărescu, primarul pedelist al comunei Filipeştii de Pădure, a fost declarat incompatibil de către inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate, care l-au acuzat şi de săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii. Morărescu a fost declarat incompatibil pentru că „se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 28.03.2011, întrucât exercită, simultan, funcţia de primar al comunei Filipeştii de Pădure, jud. Prahova, calitatea de reprezentant persoană juridică – preşedinte al Adunării Generale a Asociaţilor în cadrul SC Servicii Apă, Canal, Salubritate Filipeştii de Pădure SRL, precum şi funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al Grupului Şcolar Teoretic Filipeştii de Pădure”. Totodată, Costel Morărescu nu a menţionat, în declaraţiile de interese din 14 iunie 2011 şi 20 aprilie 2012, calitatea de preşedinte al AGA – SC Servicii Apă, Canal, Salubritate Filipeştii de Pădure SRL, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 292 din Codul Penal al României, potrivit cărora „declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi publice, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.
Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Costel Morărescu a infracţiunii de fals în declaraţii.

Violeta STOICA