Aproximativ 50.000 de persoane din toate colţurile ţării, fermieri dar nu numai, au luat cu asalt, în perioada 30 octombrie – 3 noiembrie 2013, Complexul Romexpo Bucureşti, care a găzduit Târgul internaţional de produse şi echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii şi zootehniei – INDAGRA, ajuns la a XVIII-a ediţie şi la care au participat peste 700 de companii din România şi din alte 35 de ţări ale lumii. Cunoscut ca fiind cea mai complexă manifestare de profil din România, acest eveniment şi-a propus – şi în bună parte a şi reuşit – să devină, pe parcursul celor cinci zile, cadrul ideal de ofertare, negociere şi contractare dintre producătorii şi distribuitorii de utilaje agricole, îngrăşăminte, seminţe şi material săditor, produse şi echipamente în domeniul horticulturii şi viticulturii, de servicii financiare, servicii de consultanţă şi asigurări. În acelaşi timp, fermierii aflaţi în căutarea unor soluţii alternative la problemele ivite în cadrul propriilor ferme agricole sau interesaţi de achiziţionarea unor rase de animale performante au avut şansa de a dialoga, faţă în faţă, cu cei mai reputaţi specialişti în domeniu.
Între nenumăraţii agricultori prahoveni care au vizitat târgul, l-am întâlnit, într-una dintre zile, şi pe preşedintele Asociaţiei producătorilor agricoli de cereale şi plante tehnice Prahova, ing. Adrian Mocanu, care era însoţit de un grup de fermieri. Aceştia erau interesaţi, după caz, de achiziţionarea unor tractoare de mici capacităţi, de utilaje pentru efectuarea tratamentelor fitosanitare, de echipamente pentru irigaţii, precum şi de butaşi de viţă-de-vie, pomi fructiferi ş.a. Facem precizarea că asociaţia amintită numără 120 de firme membre, în care lucrează peste 1.300 de angajaţi şi care are în exploatare aproximativ 50.000 de hectare de teren agricol, adică 40 la sută din suprafaţa arabilă a judeţului Prahova. Prezent la târg era şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care a declarat presei că România a încheiat un protocol cu autorităţile chineze, ţară unde urmează a fi exportate, în următorii 7-10 ani, peste 500.000 de vaci din rasa Bălţata Românească”, afacere care le poate aduce fermierilor români venituri de peste o jumătate de miliard de euro.
Una peste alta, actuala ediţie a târgului INDAGRA – un fel de „kilometrul zero” al agriculturii româneşti – a demonstrat că ţara noastră dispune de un potenţial tehnic ridicat nu doar în ceea ce priveşte gama utilajelor agricole, ci şi produsele tradiţionale bio sau soiurile de vin. Rămâne de văzut în ce măsură, pe viitor, acest potenţial se va reflecta şi în oferta pieţelor, dar mai ales în preţul acestor produse agroalimentare.
D. CONSTANTIN