Urmăriţi – prinşi de poliţişti

În ultima săptămână, poliţiştii români, împreună cu partenerii de pe teritoriul celorlalte state membre Schengen, au depistat 131 de persoane şi 55 de bunuri ce fac obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen. Astfel, în perioada 2 – 8 noiembrie 2013, autorităţile de aplicare a legii din România au localizat pe teritoriul ţării noastre 53 de persoane care fac obiectul unor semnalări în SIS (Sistemul Informatic Schengen). Totodată, pe teritoriul României, au fost identificate 41 de autoturisme care erau căutate de partenerii din Spaţiul Schengen pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cursul procedurilor penale. De asemenea, 78 de persoane căutate de autorităţile române au fost identificate de partenerii străini pe teritoriul lor.

Seminar pe tema suspendării executării pedepsei

Institutul Naţional al Magistraturii, în parteneriat cu Direcţia Naţională de Probaţiune din cadrul Ministerului Justiţiei, a organizat în perioada 7- 8 noiembrie 2013, la Bucureşti, seminarul „Modalităţi alternative de realizare a scopului şi funcţiilor pedepsei”, la care au participat judecători, procurori şi consilieri de probaţiune.
Programul seminarului a cuprins teme privind practica judiciară în ceea ce priveşte aplicarea suspendării executării pedepsei sub supravegherea serviciilor de probaţiune, dar şi subiecte referitoare la dispoziţiile din Noul Cod Penal în legătură cu măsurile şi sancţiunile neprivative de libertate. Evenimentul s-a înscris în demersurile comune iniţiate de cele două instituţii odată cu semnarea, în anul 2012, a unui protocol de colaborare în scopul asigurării unei pregătiri pluraliste şi dobândirii unor cunoştinţe în domenii comune de interes pentru consilieri de probaţiune, magistraţi şi auditori de justiţie.

Ţara noastră trebuie să plătească o corecţie de un miliard de euro !

România trebuie să achite corecţii financiare de un miliard de euro din cauza neregulilor descoperite de Curtea Europeană de Conturi (CCE) în proiectele implementate din fonduri europene.
În acest sens, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a explicat că România trebuie să plătească pentru fraudele făcute de beneficiarii proiectelor, ci din cauza problemelor din sistemul de achiziţii. Concret, în raportul prezentat săptămâna trecută la Luxemburg, ministrul subliniază că neregulile aparţin, de fapt, autorităţilor române. Concret, beneficiarii fondurilor europene au fost îndrumaţi greşit de către funcţionari. „Suma nu se plăteşte în acest an. Trebuie plătită până în 2015. De fiecare dată când cerem sume la rambursat, trebuie să facem o corecţie. Cele găsite de Comisia Europeană în 2009-2011 au dus la această corecţie, în special pe zona de achiziţii publice”, a atras atenţia Eugen Teodorovici.