Şpaga la poliţist pentru ca acesta să acorde mai uşor un permis de conducere sau să nu îl ridice îi mai tentează, încă, pe unii dintre prahoveni.
În acest sens, dovadă stau cazurile de tentativă de mită instrumentate de către ofiţerii de la Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Prahova.
Astfel, potrivit unui comunicat de presă al acestui serviciu, în ziua de 18 octombrie 2013, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Prahova, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, au prins în flagrant o femeie din Prahova, în timp ce oferea 150 euro unui agent de poliţie din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricualare a Vehiculelor (SPCRPCÎV), pentru a “închide ochii” dacă aceasta nu ştie să conducă prea bine o maşină.
De altfel, anchetatorii precizează în documentul de presă: “În cursul zilei de 18 octombrie 2013, “ a fost înregistrat, la Serviciul Judeţean Anticorupţie Prahova, denunţul unui agent de poliţie din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Prahova, potrivit căruia o candidată pentru obţinerea permisului de conducere, cu ocazia susţinerii probei practice a examenului, i-a înmânat, împreună cu dosarul de şcolarizare şi actul de identitate, suma de 150 euro, cu scopul de a-l determina să o promoveze la această probă”.
Cercetările ofiţerilor DGA continuă, suspecta fiind acuzată de dare de mită.
Tot o încercare de dare de mită, intrată în atenţia ofiţerilor Anticorupţie prahoveni a avut loc la începutul lunii septembrie a acestui an: un bărbat din Prahova a fost prins în flagrant când încerca să mituiască un poliţist cu 500 de lei, pentru a nu-i fi reţinut permisul de conducere !
Flagrantul a fost organizat tot de către ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (SJA) Prahova, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.
Potrivit ofiţerilor DGA, în ziua de 10 septembrie 2013, un agent de poliţie rutieră a oprit în trafic, pe DN 1A, în comuna Lipăneşti, un autoturism condus de o persoană, care a încălcat regulile de circulaţie printr-o depăşire neregulamentară. Poliţistul i-a încheiat proces-verbal de sancţionare contravenţională şi i-a spus că urmează să-i fie reţinut şi permisul de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce, urmând să-i dea o dovadă în acest sens. În acel moment, şoferul i-a spus poliţistului că-i dă 100 de lei pentru a nu-i reţine permisul, dar omul legii a refuzat banii.
Totuşi, bărbatul a insistat, avansând diverse sume, respectiv 200 de lei, apoi 400 de lei, bani pe care, din nou, poliţistul nu a vrut să-i primească. “Potul” a fost ridicat la 500 de lei, iar agentul rutier şi-a anunţat superiorii. După un timp, şoferul s-a prezentat din nou cu suma promisă – 500 de lei – însă a fost prins în flagrant de ofiţeri ai DGA Prahova în timp ce dădea poliţistului banii.
Bărbatul este acum urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, iar pe timpul anchetei nu are să voie să părăsească ţara.
(F.T.)