• Timp de două ore, s-au asigurat doar o treime din activitate şi urgenţele
Medici, asistenţi, infirmiere şi îngrijitoare din spitalele prahovene au participat, ieri dimineaţă, timp de două ore, alături de colegii lor din alte judeţe din ţară, la o grevă de avertisment, în unităţile sanitare fiind asigurate doar o treime din activitate, precum şi urgenţele. Mai mult decât atât, dacă Ministerul Sănătăţii nu va ţine cont de doleanţele angajaţilor din sistemul sanitar, din 28 noiembrie există riscul declanşării grevei generale pe termen nelimitat.
Pacienţii care au venit la spital în intervalul amintit – unii chiar ştiind de grevă – au aşteptat resemnaţi fie pe holurile spitalelor, fie în curţile acestora, să se facă mai repede ora 10.00.
,,Am discutat înainte cu toţi liderii de sindicat din fiecare unitate sanitară din judeţ în vederea declanşării acestei greve de avertisment şi toţi au răspuns afirmativ. Astăzi (n.n. – ieri) nu am luat legătura cu toţi să văd dacă au existat incidente, sau alte probleme. Miercuri vom avea o şedinţă pe tema aceasta. În ceea ce priveşte declanşarea grevei generale, aceasta este o hotărâre care se va lua la nivel naţional – şi să sperăm că nu vom fi nevoiţi să apelăm la aşa ceva ! – dacă vor eşua negocierile între reprezentanţii Federaţiei Sanitas şi Ministerul Sănătăţii’’, ne-a declarat Luminiţa Gologan, liderul Sanitas Prahova, prezentă ieri pe holul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti (SJUP), alături de personalul sanitar aflat în grevă. Potrivit interlocutoarei noastre, la SJUP au participat la grevă aproximativ 80 de persoane, totul desfăşurându-se fără incidente nedorite. ,,Printre principalele solicitări ale angajaţilor din sănătate se numără deblocarea posturilor, creşterea salariilor la toate categoriile, nu doar pentru medicii rezidenţi, menţinerea formei actuale de organizare a spitalelor, negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de sector de sănătate, astfel încât să se ţină cont de doleanţele noastre. La toate acestea se mai adaugă şi nemulţumirea faţă de OUG 103/2013, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, potrivit căreia nu ni se vor mai acorda sporuri salariale pentru zilele lucrate în sărbători legale, sâmbete şi duminici, ci doar zile libere. În plus, la SJUP, angajaţii nu şi-au primit tichetele de masă pe lunile octombrie şi noiembrie, deşi este un drept legal’’, ne-a mai precizat liderul Sanitas Prahova. Am vrut să notăm un punct de vedere şi al conducerii spitalului, faţă de greva de avertisment, însă atât managerul unităţii, cât şi directorul medical s-au aflat într-o şedinţă, iar până la ora închiderii ediţiei noastre nu am putut obţine nicio opinie. Cert este că membrii Sanitas au trimis, înainte de declanşarea grevei de avertisment, o notificare conducerii SJUP.
La rândul său, Carmen Dumitru – managerul Spitalului Municipal (Schuller) din Ploieşti – ne-a precizat: ,,80% din personalul unităţii s-a aflat în grevă de avertisment. Concret, medicii şi asistentele care au participat la grevă au stat în cabinete şi nu au acordat consultaţii decât în cazul urgenţelor. Nu a existat niciun fel de incident din cauza aceasta, iar pacienţii care au venit la spital au aşteptat liniştiţi pe holuri, înţelegând situaţia. Nu mă pot pronunţa asupra legalităţii acestei greve, pot însă să vă spun că în sănătate este nevoie de bani. În plus, este inadmisibil ca un medic rezident să câştige cât un măturător stradal, în condiţiile în care se investeşte atât de mult în educaţia acestuia, atât din partea statului, cât şi din partea familiei. De asta şi pleacă mulţi să lucreze în străinătate’’. Revendicările şi protestele angajaţilor din sistemul de sănătate nu sunt o noutate. Reamintim că, pe 2 noiembrie, membrii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate (din care face parte şi Sanitas) din toată ţara au participat, la Bucureşti, la un marş al tăcerii, după ce înainte au organizat pichetări în faţa Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului de Finanţe. Din data de 14 octombrie, aceştia au declanşat greva japoneză, prin purtarea de către medici a unei banderole tricolore pe braţul drept sau a unei panglici în piept, în semn de protest. În ceea ce priveşte revendicările comune stabilite la nivelul Coaliţiei, acestea sunt : alocarea a 6% din PIB pentru sănătate; o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat; o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate; apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi; organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi; consultarea reală a Coaliţiei profesioniştilor din sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului medical.
C.D.