• Investiţiile se vor realiza şi cu fonduri europene

Municipalitatea ploieşteană încearcă să readucă singurului hipodrom din ţară, faima de odinioară, dorinţa fiind să fie transformat într-un obiectiv de agrement, dar şi de atracţie pentru împătimiţii curselor de trap. Un demers în acest sens a fost făcut şi la recenta şedinţă a legislativului local, când pe ordinea de zi s-a aflat, de asemenea, şi un proiect de hotărâre ce vizează realizarea de investiţii la acest obiectiv.

Având în vedere că reabilitarea şi modernizarea Hipodromului din Ploieşti este un proiect inclus în Polul de Creştere Ploieşti, care se doreşte să se realizeze cu fonduri europene, la ultima întrunire a Consiliului Local Ploieşti, a fost supus discuţiei şi votului un proiect de hotărâre pe această temă. Concret, au fost aprobate cheltuielile legate de implementarea acestui proiect la valoarea totală de 88.959.388,71 lei, inclusiv TVA. De asemenea, aleşii au aprobat ca, la acest proiect, finanţarea din bugetul local să fie de 38.069.429,07 lei, inclusiv TVA, reprezentând contribuţia proprie la cheltuielile eligibile ale proiectului; finanţarea, tot din bugetul local, a sumei de 10.552.356,53 lei, exclusiv TVA, reprezentând cheltuielile neeligibile ale proiectului, dar şi a sumei de 2.268.174,04 lei reprezentând TVA, aferentă cheltuielilor neeligibile ale proiectului. „Ca iniţiator al acestui proiect de hotărâre, am dorit ca să fie evidenţiate, separat, cheltuielile eligibile de cele neeligibile, tocmai pentru a nu exista eventuale discuţii după semnarea contractului de finanţare europeană, care sperăm noi să aibă loc în primăvara 2014. Este normal ca aceste cheltuieli, care se fac de la bugetul local, să le faci publice, să le aduci şi la cunoştinţa Consiliului Local Ploieşti. Modernizarea şi reabilitarea Hipodromului este un proiect extrem de important pentru municipalitate. Sperăm ca, peste două săptămâni, să obţinem şi autorizaţia de construire pentru realizarea investiţiilor. Obţinerea acestui document este obligatorie, după care urmează celelalte proceduri necesare realizării proiectului. Contractul de finanţare europeană pentru hipodrom se va putea semna numai după ce le vom parafa pe cele de excuţie a lucrărilor pentru reabilitarea liniilor de tramvai şi a amenajării Parcului municipal Vest. Această procedură este necesară, deorece prin punerea în practică a acestor proiecte vor rezulta economii de fonduri europene care vor fi transferate pentru realizarea investiţiilor la hipodrom”, a declarat primarul Iulian Bădescu. Acesta a mai menţionat că proiectul de reabilitare şi modernizare a hipodromului vizează ”realizarea de tribune noi, amenajarea de piste de trap şi de galop, de locuri de parcare, dar şi de zone de agrement, în fapt, investiţii care ar trebui să se regăsească la un hipodrom de talie europeană”, adăugând că proiectul vizează şi demolarea clădirilor existente, pentru că acestea nu mai pot fi utilizate.
Reamintim că, în anul 2003 a fost organizată prima licitaţie pentru concesionarea arenei hipice, câştigătoare fiind desemnată o firmă italiană. Numai că, firma respectivă nu şi-a respectat angajamentul în ceea ce priveşte realizarea investiţiilor, municipalitatea acţionând-o în judecată. Au urmat ani buni de procese, cu consecinţe nefaste şi asupra activităţii hipodromului, care au dus inclusiv la sistarea curselor de cai. După lungi procese, instanţa s-a pronunţă definitiv abia în 2009 şi Hipodromul revine în administrarea Primăriei Ploieşti. După tatonări şi angajamente electorale trecute inclusiv pe lista de promisiuni a fostului primar Andrei Volosevici, în 2010, municipalitatea a înaintat un proiect de reabilitare şi modernizare, aprobat de legislativ. Se promitea că la Hipodrom va fi cea mai modernă arenă hipică din România, unica de altfel. S-a organizat şi un concurs de arhitectură pentru acest obiectiv, cu premii consistente, care însă nu s-au mai acordat, aşa că şi această iniţiativă a picat, şi, odată cu ea, demersul accesării de fonduri europene pentru realizarea investiţiilor. Important este că, în toamna anului 2010, competiţiile hipice s-au reluat pe Hipodromul din Ploieşti, după o pauză de patru ani. Acum, primarul Iulian Bădescu este optimist că proiectul de reabilitare şi modernizare a hipodromului va prinde viaţă, confirmarea că se va semna contractul de finanţare europeană, în primăvara anului viitor, venind, recent, chiar de la directorul Agenţiei de Dezvoltare Sud Muntenia, prezent recent la Ploieşti.
N.DUMITRESCU