Pneumologii spun că în cazul fumătorilorindicele PA (nr. P – numărul de pachete de ţigări fumate pe zi, iar A – vârsta fumătorului) joacă un rol important în determinarea vârstei plămânilor acestora. Problemele apar atunci când indicele PA este mai mare de 20.

Pentru a afla vârsta plămânilor cu ajutorul indicelui PA trebuie să înmulţim numărul de pachete de ţigări fumate pe zi cu vârsta fumătorului. De exemplu, o persoană de 40 de ani fumează 10 ţigări pe zi. Astfel, vom înmulţi 40 cu 0,5, iar rezultatul va fi 20. Deci persoana respectivă este la graniţă.

O altă variată pentru a afla ce vârstă au plămânii tăi, mai ales dacă eşti fumător o reprezintă şi testele cu spirometrii. În luna noiembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC (nr. bronhopneumopatie obstructivă cronică), nu mai puţin de 80 de medici, din 34 de oraşe, oferă spirometrii gratuite. Această analiză reprezintă investigaţia cea mai potrivită pentru a identifica BPOC şi pentru a afla ce vârstă au plămânjii tăi. Testul se face simplu şi rapid (seamănă cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool în aerul expirat, pe care poliţiştii o fac şoferilor), iar rezultatele se dau pe loc. Campania pentru depistarea BPOC se va desfăşura între 4 şi 30 noiembrie 2013, în numeroase clinici şi spitale de stat.

Testările gratuite organizate cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC, vor avea loc în 34 de oraşe din 27 de judeţe, printre care Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Galaţi, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu,Suceava, Timiş, Vâlcea, Vrancea. Lista completă a medicilor şi clinicilor unde se pot face investigaţiile gratuite poate fi găsită www.desprebpoc.ro.