România, codaşa Europei la autostrăzi
Din 1989 şi până în prezent, parcul auto al ţării noastre a depăşit 6 milioane de autovehicule, reprezentând o creştere cu 172 la sută, conform statisticii Asociaţiei Române pentru Transporturi Rutiere Internaţionale (ARTRI). Cu toate acestea, în privinţa infrastructurii suntem codaşii Europei, România având în exploatare doar 550 kilometri de autostradă. După opinia secretarului general al ARTRI, Florinel Andrei, două sunt principalele cauze care au condus la această tristă realitate: „Autorităţile au gândit conectarea la reţeaua europeană din aval în amonte, adică de la Constanţa la Arad, iar finanţarea europeană a fost politizată excesiv, pompând miliarde de euro de la Bucureşti spre graniţa de Vest şi nu invers, cum ar fi fost normal”.
ADS are în administrare 328.000 hectare de teren agricol
În momentul de faţă, Agenţia Domeniilor Statului (ADS) mai are în administrare aproximativ 328.000 de hectare de teren agricol. Pentru circa 270.000 de hectare din suprafaţa menţionată sunt încheiate contracte de concesiune, de arendare sau alte tipuri de contracte legate de exploatarea terenurilor, conform reprezentanţilor amintitei instituţii.
Până îşi găsesc un arendaş sau un concesionar interesat, ADS are diverse plantaţii (viţă de vie, păşuni), pe 10.948 de hectare iar celelalte suprafeţe sunt libere. De menţionat şi faptul că, dintre cele 328.000 de hectare de teren administrate de ADS, aproximativ 8.600 de hectare sunt încadrate în categoria „terenuri neproductive”.
Taxele judiciare de timbru au fost majorate
Prin OUG nr. 80/2013, sistemul taxelor judiciare de timbru a fost modificat substanţial, în sensul majorării unora dintre ele. Astfel, pentru introducerea unei cereri de suspendare a executării silite, de pildă, tariful a crescut de la 10 lei la 50 de lei. În cazul contestaţiei la executarea silită, taxa se va calcula la valoarea bunurilor a căror urmărire se contestă sau la valoarea debitului urmărit, când acest debit este mai mic decât valoarea bunurilor urmărite. Taxa acestei contestaţii nu poate depăşi 1.000 de lei, indiferent de valoarea contestată.
Proprietarii apartamentelor închiriate – buni de plată de anul viitor
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat, recent, că dintre cele aproximativ 1.000 de companii cu capital integral sau majoritat de stat, câte mai funcţionează în România, un număr de 241 sunt monitorizate în permanenţă în legătură cu modul în care îşi achită obligaţiile fiscale către bugetul general consolidat al statului. „ Un accent deosebit punem pe TVA, al cărei grad de colectare nu este, din păcate, cel dorit. Pe de altă parte, începând de anul viitor, şi cei peste 404.000 de proprietari din România care şi-au închiriat apartamentele vor fi obligaţi, potrivit noii legislaţii, să plătească un impozit pe veniturile înregistrate din chirii”, a adăugat ministrul.