Exporturile româneşti, în creştere cu 9,3 la sută

În luna august 2013, exporturile firmelor româneşti pe diverse pieţe ale lumii au însumat aproape 3.830 milioane de euro, iar importurile 4.470 milioane de euro, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, exporturile au crescut cu 9,3 la sută, iar importurile cu 1 la sută. Drept urmare, deficitul comercial al României a fost, în luna august 2013, în valoare de 640,8 milioane de euro, în scădere cu 371,8 milioane de euro comparativ cu cel înregistrat în luna august 2012.

296 de persoane depistate muncind la negru

Funcţionarii Inspecţiei Muncii au desfăşurat, în perioada 30 septembrie – 4 octombrie 2013, mai multe acţiuni de control, la nivel naţional, ocazie cu care pentru ilegalităţile constatate au fost aplicate amenzi în valoare totală de 2.852.350 de lei. Cu prilejul controlului, au fost depistate lucrând fără a avea încheiate contracte individuale de muncă un număr de 296 de persoane, dintre care 31 de persoane activau la firme cu sediul în Prahova. Astfel, din totalul amenzilor amintite, cele pentru munca la negru au însumat 1.535.000 de lei. Pentru primirea la lucru a mai mult de cinci persoane fără forme legale de angajare, funcţionarii Inspecţiei Muncii au înaintat instanţelor competente opt propuneri de cercetare penală a tot atâtor administratori de societăţi comerciale.
Pe de altă parte, tot în perioada menţionată, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 1.296 de controale, iar pentru deficienţele descoperite au fost aplicate amenzi în valoare de 701.750 de lei.

Credite preferenţiale pentru cumpărătorii de teren agricol

Precum se cunoaşte, potrivit unei directive a Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2014 se „dă liber” cetăţenilor străini interesaţi să cumpere terenuri agricole în România. În acest sens, pentru a-i impulsiona pe cât mai mulţi cetăţeni români să investească în domeniul agricol, Guvernul s-a gândit să le ofere un avantaj competitiv, în sensul acordării anumitor facilităţi. Astfel, la achiziţionarea terenurilor agricole, cetăţenii români ar urma să achite în avans doar 10 la sută din contravaloarea acestora, iar din diferenţa creditului de 90 la sută jumătate să fie garantat de stat, iar cealaltă jumătate, garantată cu terenul ce urmează a fi cumpărat. „Ceea ce putem face este să acordăm competitivitate fermierului român. Am discutat cu băncile să punem gaj terenul agricol pe care vrem să-l cumpărăm, cum era înainte creditul imobiliar. Până acum, nu s-a permis acest lucru, deoarece băncile nu au acceptat terenul ca gaj. Noile condiţii ne oferă garanţia că fermierul român va fi competitiv în faţa celui străin, că terenurile vor rămâne în domeniul agricol, că se vor crea locuri de muncă, se vor plăti taxe şi impozite aici, în România”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.