Ieri, la Sala „Marii Uniri” a Palatului Culturii din Ploieşti, Dan Luca, expert în afaceri europene şi preşedinte al organizaţiei PSD Bruxelles, a avut o întâlnire cu reprezentanţii prahoveni ai Partidului Social Democrat. Discuţiile au vizat prezentarea modului în care autorităţile din România colaborează sau ar trebui să colaboreze cu instituţiile Uniunii Europene, pe aşa-zisa axă România – Bruxelles. Preşedintele PSD Prahova, Mircea Cosma, alături de parlamentari social-democraţi din colegiile prahovene şi de şefi de filiale ale partidului din judeţul Prahova, au participat la întâlnirea cu expertul în afaceri europene, Dan Luca. Mircea Cosma l-a prezentat, de altfel, pe Dan Luca drept „un colaborator pe diferite domenii de activitate în relaţia cu Bruxellesul” şi un posibil candidat pe lista pentru alegerile europarlamentare, dat fiind faptul că acesta „cunoaşte de 70 de ori mai mult ceea ce se întâmplă la Bruxelles decât oricare alt posibil candidat”.
De altfel, având în vedere tocmai experienţa pe care şeful organizaţiei PSD din Belgia, Dan Luca, o are în relaţia cu instituţiile europene, acesta a fost „stors” de informaţiile pe care participanţii la întâlnirea de ieri de la Ploieşti doreau să le afle de la o sursă cât mai apropiată de Bruxelles. „Cum poate fi făcut lobby pentru România în cadrul instituţiilor europene?“, „Cum poate fi ajutată România în privinţa susţinerii industriei, prin deciziile care se iau la Bruxelles?”, sunt doar două dintre întrebările adresate de social-democraţii aflaţi în Sala „Marii Uniri” din Palatul Culturii.
„Uniunea europeană este într-o criză profundă, iar reindustrializarea statelor europene este deja o problemă pentru mai multe dintre ţările membre UE. Reindustrializarea este deja trecută pe agenda anilor viitori, în cadrul instituţiilor Uniunii Europene. Nu trebuie, însă, să privim spre Bruxelles de la distanţă şi cu o oarecare teamă, pentru că, de fapt,
Bruxellesul suntem şi noi, iar aşa cum autorităţile din Prahova, de exemplu, colaborează cu Bucureştiul, aşa ar trebui să lucrăm şi în relaţia cu Bruxellesul”.
Expertul în afaceri europene a precizat, însă, şi că autorităţile din România, prin reprezentanţii în cadrul instituţiilor europene, trebuie să ia atitudine faţă de tot ceea ce se întâmplă la Bruxelles, iar românii să renunţe la a adopta „poziţia ghiocelului”, cu capul plecat şi fără reacţie la evenimentele care se petrec în capitala UE şi care vizează, în mare măsură, şi România.
V.STOICA