Aflat la Ploieşti, cu ocazia lansării a două cărţi, fostul preşedinte al ţării, Ion Iliescu, a făcut, ieri, o serie de declaraţii în legătură cu ultimele evenimente politice din România.

Plecând de la afirmaţia preşedintelui ţării, Traian Băsescu, referitoare la faptul că este înclinat să denunţe pactul de coabitare cu Victor Ponta pentru că unul dintre cele mai importante puncte – independenţa Justiţiei, s-a prăbuşit, Ion Iliescu a declarat: “Domnul Băsescu este un tip imprevizibil, aşa că este greu de făcut prognoze în legătură cu evoluţia părerilor domniei sale şi acest lucru l-a demonstrat şi în ultima vreme, de când vorbeşte de acest pact cu premierul. Ieşirile acestea incoerente pe care le-am urmărit cu toţii în ultima vreme sunt cunoscute. Şi această ieşire este total neoportună. În legătură cu ultimele evenimente din Justiţie, premierul a vorbit despre problema acelui procuror care şi-a terminat al doilea mandat. Deci, nu e vorba despre a fi intervenit premierul, despre faptul că Guvernul s-a amestecat în această chestiune. Este o chestiune de mandat. Nu l-a demis şi nici nu poate să demită premierul pe acel procuror. Deci, e cu totul aiurea. Declaraţia premierului mi s-a părut că a fost foarte explicită, astfel încât nu înţeleg reacţia preşedintelui, dar nu este un lucru unicat în comportamentul domnului Băsescu”. În context, liderul de onoare al PSD a catalogat că “Băsescu nu vrea să-şi încheie mandatul în ape liniştite, ci vrea să dea semne că există, că trăieşte şi continuă să perturbe apele”.
Ion Iliescu a mai precizat că, în opinia sa, actuala coaliţie de guvernare este o reuşită, iar în privinţa regionalizării a fost de părere că aceasta va avea loc atunci când “se va ajunge la o formulă acceptată de toată lumea”. În ceea ce priveşte exploatarea aurului de la Roşia Montană, preşedintele de onoare al PSD e de părere că trebuie încurajate activităţile economice şi nu se ştie dacă alte tehnologii de exploatare în afara celor cu cianuri reprezintă, în acest moment, o soluţie viabilă la scară industrială.
Fostul preşedinte al României a fost prezent ieri, la Ploieşti, pentru lansarea a două cărţi: “Ion Iliescu, om şi lider” şi “Ion Iliescu. Fragmente de viaţă şi de istorie trăită”, prima cuprinzând mărturii ale personalităţilor care l-au cunoscut, iar a doua reunind relatări legate de experienţele sale de viaţă din ultimele decenii. Evenimentul a avut loc în Sala „Marea Unire” de la parterul Palatului Culturii, recent renovată şi inaugurată cu acest prilej. La lansare au participat Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, deputaţi, senatori, primari, reprezentanţi ai administraţiei judeţene şi locale, directori ai unor instituţii culturale. Deputatul PSD Ionuţ Vulpescu – cel care a semnat postfaţa cărţii “Ion Iliescu, om şi lider” (îngrijită de Victor Opaschi) – a dat citire câtorva fragmente din declaraţiile referitoare la personalitatea lui Ion Iliescu, făcute de oameni de cultură şi politicieni precum: academicianul Eugen Simion, fostul director al Operei din Viena – Ioan Holender, dirijorul Cristian Mandeal, scriitorul Augustin Buzura, fostul secretar general al Consiliului Europei, Catherine Lalumiere. În volumul “Ion Iliescu. Fragmente de viaţă şi de istorie trăită”, fostul şef al statului prezintă atât momentele importante ale Revoluţiei din România, cât şi evenimentele politice ulterioare acesteia, etapele construirii societăţii democratice, primele alegeri din 1990, evoluţia carierei sale politice, amintind şi despre prima Constituţie democratică. „În această carte trec în revistă experienţa acumulată de România, din 1989 până în 2007, când mi-am încheiat mandatul de senator. Cred că este un fragment de istorie interesant, pentru că este o istorie bogată pe care am parcurs-o în aceşti 23 de ani, care înseamnă experienţă pe toate planurile şi aşezarea societăţii româneşti pe temelii noi”, a precizat Ion Iliescu. În următoarele luni va apărea un nou volum semnat de Ion Iliescu, ce va cuprinde amintirile acestuia din perioada copilăriei, a tinereţii şi a maturităţii, până la Revoluţia din 1989. Fostul preşedinte a depănat ieri şi câteva amintiri legate de Prahova. În 1948, ca elev de liceu, a fost iniţiator al Uniunii Asociaţiilor de Elevi din România, iar prima tabără în care s-au reunit reprezentanţii acesteia a fost pe Valea Teleajenului.
A.M.