Conform unei situaţii centralizate, ploieştenii sunt corecţi în ceea ce priveşte achitarea taxelor şi a impozitelor locale. Cel puţin aşa reiese din datele pe care le-am primit de la Serviciul Public Finanţe Locale Ploieşti, după ce a expirat termenul limită, pentru anul în curs, privind achitarea dărilor la fiscul local. Conform prevederilor legale, plata taxelor şi a impozitelor locale se face anual, în două rate egale, până la data de 31 martie, respectiv 30 septembrie, după această ultimă dată percepându-se majorări în cuatum de 2% pe lună. Până la data de 1.10.2013, din datele pe care le-am primit de la Serviciul Public Finanţe Locale Ploieşti, 125.206 persoane şi-au achitat taxele şi impozitele locale pe clădiri, teren şi autovehicule, dar şi amenzile. În ceea ce priveşte încasările, situaţia este următoarea: în cazul impozitului datorat pentru clădiri s-au încasat 50.565.905 lei, pentru teren – 7.120.741 lei, pentru autovehicule- 11.216.113 lei, pentru amenzi – 4.628.534 lei.
De menţionat, însă, că în cazul contribuabililor care nu s-au dovedit a fi buni-platnici, conducerea Serviciului Public Finanţe Locale Ploieşti a recurs şi la modalităţile prevăzute de lege pentru recuperarea datoriilor. Concret, până la data de 1 octombrie a.c au fost transmise somaţii, pentru că figurau cu datorii, la 20.825 de contribuabili, în timp ce în cazul altor peste 8.000 de persoane s-a dispus să le fie aplicate popriri pe veniturile lunare.
Întrebată dacă, în ultimele zile, s-a înregistrat un număr mai mare de persoane care au dorit să-şi achite datoriile la fiscul local – pentru a putea beneficia şi de ajutoare municipale pentru încălzirea locuinţei – ieri, Simona Dolniceanu, directorul Serviciului Public Finanţe Locale Ploieşti, ne-a declarat: ”În general, contribuabilii ploieşteni sunt corecţi în ceea ce priveşte plata taxelor şi a impozitelor locale. Având în vedere că Asociaţia Serviciilor Sociale şi Comunitare Ploieşti se ocupă de primirea dosarelor întocmite de către ploieştenii care vor să benficieze de ajutoare pentru încălzire, de la conducerea acestei instituţii primim o listă cu persoanele care solicită aceste ajutoare, pe care le verificăm în baza noastră de date dacă apar cu datorii sau cu proprietăţi care nu le permit să fie pe lista beneficiarilor. De exemplu, în urma verificărilor a peste 1000 de persoane, s-au regăsit cel mult 5% care figurau cu datorii la plata taxelor sau a impozitelor locale”.
Conform unui proiect de hotărâre aprobat în luna septembrie a.c., printre criteriile obţinerii ajutoarelor de încălzire pentru iarna 2013-2014 se regăsesc şi acelea care prevăd ca atât solicitantul, cât şi ceilalţi membri ai familiei din care acesta face parte să nu înregistreze debite faţă de bugetul local, respectiv să nu înregistreze datorii la plata taxelor şi a impozitelor locale, dar şi să nu figureze cu amenzi neachitate la Serviciul Public Finanţe Locale Ploieşti.

N. DUMITRESCU