Dragi cititori, acest spaţiu de pagină vă aparţine. Aici îşi vor găsi loc punctele dumneavoastră de vedere în legătură cu ceea ce vă frământă, vă nemulţumeşte, vă îngrijorează, aţi dori schimbat sau credeţi că merită apreciat.

După cât timp de la depunerea dosarului de pensionare pot primi o decizie ?

,,Am depus la Casa de Pensii Prahova dosarul de pensionare pentru limită de vârstă şi aş vrea să ştiu care este perioada maximă după care pot primi decizia de pensionare. De asemenea, mă interesează şi în cât timp după primirea deciziei de pensionare voi primi şi prima pensie.’’
M.M., Ploieşti
* * *
Ne-am interesat pentru dumneavoastră la Casa de Pensii Prahova şi, potrivit reprezentanţilor acestei instituţii, perioada maximă în care poate fi eliberată decizia de admitere sau de respingere a cererii de pensionare este cea prevăzută în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, respectiv de 45 de zile de la data depunerii cererii. Decizia casei teritoriale de pensii va cuprinde temeiurile de fapt şi de drept pe baza cărora se admite sau se respinge cererea de pensionare. Trebuie precizat şi faptul că decizia casei teritoriale de pensii se comunică în scris persoanei care a solicitat pensionarea, în termen de 5 zile de la data emiterii. Aceasta poate fi contestată la instanţa judecătorească competentă, în a cărei rază teritorială se află domiciliul persoanei în cauză, în termen de 45 de zile de la comunicare. Decizia casei teritoriale de pensii necontestată în termen este definitivă. Un alt aspect important pe care trebuie să-l reţineţi este acela că beneficiarul dreptului de pensie este obligat să comunice casei teritoriale de pensii orice modificare privind condiţiile de acordare şi de plată a pensiei, în termen de 15 zile de la apariţia acesteia. În ceea ce priveşte momentul la care urmează să primiţi prima pensie, în măsura în care vi se aprobă decizia de pensionare, acesta diferă de la caz la caz, dar în general în 30 de zile ar trebui să puteţi beneficia de banii respectivi. Pentru alte detalii cu privire la stadiul de lucru al dosarului dumneavoastră sau la momentul exact când aţi putea primi pensia, vă puteţi adresa direct Casei de Pensii Prahova din Ploieşti, str.Nicolae Iorga nr.1, telefon 0244.577.406.