Până la sfârşitul săptămânii recent încheiate, deţinătorii de viţă de vie pentru vin din judeţul nostru reuşiseră să recolteze strugurii de pe circa 4.200 de hectare, reprezentând aproximativ 60 la sută din suprafaţa deţinută de această cultură, adică 7.300 de hectare. Conform precizărilor purtătorului de cuvânt al Direcţiei Agricole Prahova, Marian Marcu, producţia medie înregistrată a fost de 6,5 tone de struguri la hectar, respectiv de aproape trei ori mai mare comparativ cu cea din anul precedent.
Motive de mulţumire au şi deţinătorii ( persoane juridice sau fizice) de viţă de vie pentru struguri de masă, cultură care, la nivelul judeţului nostru, ocupă o suprafaţă de 243 de hectare. Până la sfârşitul lunii septembrie, campania de recoltare se încheiase pe aproximativ 80 la sută din suprafaţa amintită, obţinându-se o producţie medie de 5,5 tone de struguri la hectar, faţă de numai două tone la hectar, în anul anterior. Dacă vremea va fi favorabilă, agricultorii din judeţul nostru speră să încheie culesul viilor în circa două săptămâni. Din estimările specialiştilor, rezultă că podgorenii prahoveni au posibilitatea nu doar să-şi recupereze cheltuielile efectuate, ci să obţină şi un profit frumuşel din valorificarea vinului, respectiv a strugurilor de masă.
Potrivit reprezentanţilor Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), producţia de vin din acest an va fi cu cel puţin 20 la sută mai mare decât cea din anul anterior, respectiv de circa 4 milioane de hectolitri. Românii consumă, în prezent, 22 – 25 de litri de vin pe cap de locuitor, cu 3-4 litri mai puţin faţă de anii anteriori, din cauza reducerii puterii de cumpărare. Cele mai preferate de români sunt vinurile albe, circa 60 la sută dintre consumatori având această opţiune. Chiar dacă a ieşit din topul primilor zece producători mondiali de vin, ţara noastră rămâne în top zece… consumatori mondiali de vin, din punctul de vedere al consumului fiscalizat, potrivit datelor Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului.
D. CONSTANTIN