Recent, în cadrul unei întâlniri publice, au fost prezentate datele cuprinse în hărţile strategice ale municipiului Ploieşti, documente pe care autorităţile locale au fost obligate să le refacă în conformitate cu prevederile europene în materie. La eveniment, organizat la Palatul Administrativ, au participat reprezentanţii firmei care au realizat hărţile de zgomot, şi ai Regiei Autonome de Servicii Publice Ploieşti. La sfârşitul anului trecut, municipalitatea a scos la licitaţie un contract de cartare a zgomotului şi de reactualizare a hărţilor strategice de zgomot unitare şi a planurilor de acţiune pentru reducerea nivelului de zgomot emis de traficul rutier, feroviar şi industrie. Conform unei hotărâri a legislativului local, documentele menţionate au fost realizate pentru “aglomerarea urbană Ploieşti, formată din municipiul Ploieşti, comunele Brazi, Bărcăneşti şi Blejoi”. În cadrul acestei întâlniri, s-a menţionat că “hărţile de zgomot vor constitui sursa de date şi informaţii pentru întocmirea planurilor de acţiune pentru fiecare localitate în parte privind reducerea zgomotului ambiental, protejarea populaţiei de efectele acestuia şi modelarea stategiei urbanistice”.
În cazul Ploieştiului, s-a menţionat că pentru reactualizarea documentelor au fost efectuate peste 1000 de măsurători ale nivelului de zgomot din anumite puncte ale municipiului, concluzia fiind aceea că principalele cauze ale poluării fonice sunt traficul rutier, cel feroviar, dar şi zgomotul rezultat din deplasarea tramvaielor. Întrebaţi care sunt cele mai poluate zone din municipiu, din punct de vedere fonic, reprezentanţii firmei au dat ca exemple Bulevardul Republicii, Şoseaua Vestului, centrul oraşului, subliniind, însă, că „la Ploieşti este vorba despre o poluare fonică medie, în condiţiile în care, la nivel de ţară, în alte municipii, situaţia, din acest punct de vedere, este mult mai gravă”.
Conform procedurilor în materie, hărţile de zgomot prevăd şi o serie de măsuri pe care autorităţile locale trebuie să le ia în considerare şi care să ducă la diminuarea poluării fonice. În acest caz, au fost exemplificate: devierea traficului pe anumite artere, refacerea tramei stradale, fluidizarea traficului, o soluţie fiind şi existenţa unei semaforizări sincronizate, realizarea de spaţii verzi sau extinderea celor existente.
Hărţile de zgomot vor fi transmise şi Agenţiei de Mediu Prahova, reprezentanţii Regiei Autonome de Servicii Publice Ploieşti făcând precizarea că, în perioada imediat următoare, “ploieştenii vor putea vedea, personal, dacă locuiesc sau nu într-o zonă poluată fonic, având în vedere că hărţile de zgomot urmează să fie postate, pentru consultare publică, atât pe site-ul regiei, cât pe cel şi al Primăriei Ploieşti”.
N.DUMITRESCU