Pentru femeile gravide cele nouă luni de sarcină pot fi văzute ca o perioada în care trebuie să renunţe la multe, iar dacă fumează trebuie să se lipsească şi de această „plăcere”. Totuşi, sunt multe gravide care nu renunţă la acest viciu în timpul sarcinii, iar acest obicei nesănătos nu face decât să îi dăuneze bebeluşului din burtică.
Un studiu realizat pe un număr de peste 200 de copiii, publicat în revista Neuropsychopharmacology, a indicat faptul că fumatul în timpul sarcinii are efecte pe termen lung asupra sănătăţii mintale a copiilor.
Cercetarea, realizat pe un grup de 113 de copii în vârstă de 8 ani ai căror mame au fumat în timpul sarcinii, a arătat că aceştia aveau creierul mai mic, cu o materie mai mică. Rezultatele au fost comparate cu cele obţinute în urma cercetării similare a 113 de copii ai căror mame nu au fumat în timpul sarcinii.
Copiii cu mame fumătoare semnalau mai multe probleme emoţionale, precum simptome de depresie şi anxietate, precum şi un lob frontal mai mic – responsabil pentru controlul stărilor de spirit.
„Rezultatele acestui studiu corelate cu datele deja existente privind efectele fumatului asupra vieţii pre-natale evidenţiază importanţă prevenirii şi reducerii sau renunţarea la ţigări în timpul sarcinii”, a declarat doctorul Hanna El Marroun, de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam, unul dintre realizatorii studiului.
Mai mult, medicii atrag atenţia şi asupra efectelor negative ale fumatului asupra sarcinii, printre care cele mai severe se numără avortul spontan, un bebeluş mai mic şi creşterea riscului de moarte subită a bebeluşului, potrivit Romania TV.