Ministerul Justiţiei a dat publicităţii miercuri, 16 octombrie 2013, un comunicat prin care anunţa că proiectul de Lege privind utilizarea unor sisteme pentru blocarea sau întreruperea radiotelecomunicaţiilor pe raza unităţilor din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) a fost aprobat de Guvernul României.
Propunerea legislativă vine în contextul în care s-a descoperit că tot mai mulţi deţinuţi folosesc telefoane mobile prin intermediul cărora comit infracţiuni.
În acest sens, reamintim numai celebra metodă “Accidentul”, prin care au fost păcăliţi foarte mulţi bătrâni !
Măsura a fost luată după ce însăşi Federaţia Sindicatelor din Penitenciare (FSANP) a atenţionat asupra gravităţii fenomenului şi a solicitat Guvernului măsuri urgente pentru asigurarea logisticii şi finanţării necesare stopării, în penitenciare, a pătrunderii obiectelor interzise.
Potrivit comunicatului amintit, lipsa instalaţiilor de bruiaj – o soluţie tehnică la îndemână – a determinat creşterea ratei infracţionalităţii comise de persoanele condamnate.
Concret, sindicaliştii din penitenciare acuzau: “Cu sprijinul Guvernului României, infractorii sfidează, din penitenciar, victimele infracţiunilor, dar şi românii care plătesc taxe şi impozite pentru a fi în siguranţă. Angajaţii penitenciarelor efectuează sute de mii de ore suplimentare, în scopul stopării acestui adevărat fenomen, favorizat, de ani buni, de lipsa de reacţie a autorităţilor statului la avertismentele repetate transmise de către organizaţiile sindicale, organizaţii neguvernamentale şi mass-media, cu mult înainte ca deţinuţii – vedetă să fie subiect mediatic. Modul în care se face, în acest moment, prevenirea şi combaterea criminalităţii favorizate de obiectele interzise care pătrund în penitenciare este perfect ilustrat de expresia deloc onorantă pentru o misiune publică: «a căra apa cu sita». Degeaba descoperim, cu eforturi şi riscuri, mii de obiecte interzise, dacă fenomenul în sine nu poate fi controlat” .
Reamintim că numai la nivelul Penitenciarului Ploieşti, în primele şapte luni ale acestui an, în urma percheziţiilor derulate în incinta unităţii şi în secţiile exterioare ale acestuia, au fost descoperite 648 de obiecte interzise.
Dintre acestea, 399 erau telefoane mobile, 116 cartele SIM, patru carduri de memorie, 72 de încărcătoare telefon, două mufe încărcător, trei cabluri de date, 24 dispozitive hands-free, 11 dispozitive bluetooh, un MP3, cinci cuţite improvizate, un recipient de doi litri cu fructe puse la fermentat etc. Obiectele interzise au fost descoperite atât asupra vizitatorilor, cât şi în camerele de deţinere, în curţile de plimbare şi în alte spaţii din interiorul penitenciarului.
(F.T.)