Drumul forestier care uneşte oraşele Azuga şi Buşteni de comuna Valea Doftanei, desţelenit recent după intervenţia reprezentanţilor unor firme private, poate fi accesibil, în acest moment, doar cu maşini cu tracţiune 4×4 sau cu ATV-urile. Cele trei autorităţi publice locale implicate în prima fază a proiectului de asfaltare a acestui drum forestier şi de transformare a lui într-o nouă minune a infrastructurii rutiere din România – după Transfăgărăşan şi Transalpina – Azuga, Buşteni şi Valea Doftanei, au început să urgenteze procedurile destinate demarării proiectului de construire propriu-zisă a Transbaiului.

Consilierii locali din Azuga, precum şi cei din Valea Doftanei, au aprobat, recent, măsurile care trebuie luate în vederea urgentării proiectului pentru accesibilizarea golului alpin din Munţii Baiului, pentru realizarea Transbaiului. Astfel, potrivit declaraţiilor primarului oraşului Azuga, Constantin Samson, trebuie în primul rând preluat drumul forestier existent de la Romsilva şi, mai apoi, expropriate persoanele juridice care deţin terenuri în zona traseului viitorului drum care va fi executat la mare înălţime. „Sper, totuşi, ca societăţile respective să ne doneze acele terenuri”, şi-a exprimat dorinţa edilul din Azuga.
Pe de altă parte, Lucian Costea, consilier local din Valea Doftanei – unul dintre promotorii ideii de realizare a acestui drum care să străbată Munţii Baiului – ne-a declarat că în prezent se realizează ridicările topo, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Prahova, urmând ca drumurile forestiere Prislop şi Cazacu să fie preluate în administrarea autorităţilor locale. „Trebuie scoase din fondul forestier circa două hectare de teren, pe parcursul întregului traseu, parţial pe raza oraşului Azuga şi, parţial, pe raza comunei Valea Doftanei”, a precizat Lucian Costea.
Consilierul local din Valea Doftanei a menţionat că actualul drum forestier urmează să fie clasificat drept drum judeţean, iar Consiliul Judeţean Prahova să preia frâiele realizării proiectului Transbaiul.
De altfel, preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, a declarat, la Festivalul Caşcavelei de la Valea Doftanei, că Transbaiul „este puţin mai greu de realizat, pentru că nu este clasificat, dar va fi realizat. Nu este atât de greu, însă, să facem un drum peste munte, cât a fost de greu să facem România Mare!”.
O variantă de finanţare a proiectului este includerea în cadrul investiţiilor care vor fi realizate cu fonduri europene, pentru perioada 2014-2020, dat fiind caracterul zonal al realizării Transbaiului şi importanţa sa pentru dezvoltarea turistică a localităţilor incluse pe traseul acestui drum.
Violeta STOICA