Întâlnire poliţienească româno – germană

Recent, la Bucureşti, o delegaţie a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a primit omolgi de la Departamentul de Audit Intern şi Prevenirea Corupţiei din Germania. Cu această ocazie, au fost abordate subiecte de interes atât în plan bilateral, cât şi din perspectiva consolidării parteneriatului privind dezvoltarea proiectelor comune pe linia cooperării poliţieneşti. În context, secretarul de stat Bogdan Tohăneanu a apreciat colaborarea poliţienească dintre cele două state, afirmând că aceasta reprezintă un model de bună practică în spaţiul european.
Cei doi oficiali şi-au exprimat dorinţa de a întări această colaborare, partea română asigurând partenerii germani de întreaga disponibilitate instituţională a MAI în realizarea acestui deziderat.

Mai mulţi solicitanţi de azil

În 2012, numărul solicitanţilor de azil din UE a crescut cu 11% faţă de 2011, se arată în raportul anual al Biroului European de Sprijin pentru Azil. Majoritatea cererilor vin din Afganistan, iar creşterea cea mai mare vine din Siria. Raportul va fi prezentat în comisiile pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne de la Parlamentul European, pe 5 septembrie.
Potrivit aceleiaşi surse, în România, numărul solicitărilor de azil a fost de 2.510 în 2012, faţă de 1.720 în 2011. Raportul arată solicitările de protecţie internaţională făcute în 2012 şi felul în care statele membre le-au abordat, precum şi evoluţia numărului de cereri în comparaţie cu 2011.Ţările care au primit cele mai multe cereri sunt: Germania, Franţa, Suedia etc.

Se pot depune cereri pentru agricultura ecologică

Fermierii care practică agricultura ecologică au la dispoziţie şase săptămâni în care pot depune cereri de solicitare a ajutorului specific acordat pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în acest sector, informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Operatorii din agricultura ecologică sunt aşteptaţi la centrele APIA în perioada 1 septembrie – 15 octombrie 2013. Ajutorul specific se acordă pentru exploataţiile din producţia vegetală şi animalieră, care sunt înregistrate în sistemul de agricultură ecologică şi care se află în perioada de conversie/trecere de la agricultura convenţională la agricultura ecologică, menţionează comunicatul de presă al APIA. “Beneficiarii pot depune o singură cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploataţie din producţia vegetală, fie numai pentru una din speciile din producţia animalieră sau numai pentru o exploataţie din apicultură”, mai precizează aceeaşi sursă.