Patrula de Reciclare reunește sute de profesori și mii de elevi pentru care responsabilitatea față de mediu reprezintă un element important de conduită.
Ei explică membrilor comunităților în care trăiesc de ce este importantă colectarea selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE).
Programul educativ al Asociației Române pentru Reciclare RoRec este avizat de Ministerul Educației Naționale și se desfășoară cu sprijinul inspectoratelor școlare locale. Agenția Națională pentru Protecția Mediului ni se alătură ca partener, începând cu ediția 2013-2014.
Asociația RoRec susține echipele participante prin materiale educative care îi ajută pe copii și tineri să înțeleagă cât de important este să colectăm și să reciclăm deșeurile electrice în scopul protejării mediului.
În cele două ediții desfășurate până în prezent de la lansarea programului Patrula de Reciclare în anul 2011, au participat peste 30.000 de elevi și peste 900 de cadre didactice reprezentând tot atâtea unități de învățământ (grădinițe, școli, licee). Ei au contribuit la colectarea a peste 300.000 kg de DEEE în România!
„Cu o medie de 10 kg DEEE colectate per agent înscris, Patrula de reciclare se ridică la nivelul țărilor europene fruntașe în domeniul colectării acestor deșeuri. Ce exemplu demn de urmat, dacă ne gândim că, la nivelul întregii populații, rata de colectare medie în România este de sub 1 kg DEEE pe locuitor, anual! Acești copii și tineri au arătat că putem realiza mai mult. Pentru profesorii coordonatori și pentru elevi, Patrula de Reciclare este o experiență formatoare plină de momente memorabile, ateliere creative, lucru în echipă, provocări și descoperiri. Specificul programului le oferă posibilitatea să vadă concret schimbarea pozitivă pe care o produc în jurul lor, contribuția pe care o au la educarea și binele comunităților lor. Este o satisfacție mai mare decât premiile care recompensează performanțele de top la finalul ediției” declară Alexandra Arnăutu, managerul proiectului.
Performanțele tinerilor îndrumați de profesorii coordonatori au influențat semnificativ obiceiul de colectare și reciclare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice în comunitățile locale, potrivit rtv.net.